Svijet Udarno Vijesti

Australija: Ambalaže duhanskih proizvoda bez loga proizvođača i sa zastrašujućim slikama posljedica pušenja

Australski Vrhovni sud odobrio je novi zakon o ambalaži duhanskih proizvoda koji propisuje da se cigarete prodaju bez loga proizvođača i sa zastrašujućim slikama posljedica pušenja na pojedine organe.

Prema novom zakonu sve bi se cigarete trebale prodavati u pakiranjima maslinaste boje. Na zakon koji je australska vlada donijela još prošle godine žalili su se divovi duhanske industrije, uključujući British American Tobacco i Philip Morris.
Većina sudaca smatra da je novi zakon u skladu s australskim ustavom“, piše u šturom priopćenju. Opširnije obrazloženje očekuje se naknadno.

Duhanske kompanije na nogama, ali uzalud

Nakon što je vlada izglasala zakon s objašnjenjem da će neatraktivna ambalaža pomoći u suzbijanju broja pušača u zemlji, duhanske su kompanije podigle glas rekavši da će uklanjanje loga i karakterističnih boja brandova dovesti do drastičnog pada profita te da bi to moglo dovesti do ulaska lažnih proizvoda na tržište.

“To je loš zakon od kojega će imati koristi samo kriminalne skupine koje prodaju ilegalne cigarete na našim ulicama”, rekao je glasnogovornik australske podružnice British American Tobacca Scott McIntyre. Sonia Stewart iz Imperial Tobacca dodala je da će zakonodavstvo “istovremeno pojeftiniti i pojednostaviti posao krivotvoriteljima” tako što će propisati kako tačno pakovanja moraju izgledati.

Duhanske kompanije tvrde i da je zakon neustavan jer krši zakon o intelektualnom vlasništvu zabranjujući upotrebu loga i ostalih oznaka kompanija. Iako nevoljko, na kraju su pristale na provođenje najoštrijeg zakona o ambalaži duhanskih proizvoda u svijetu. Donošenje sličnih mjera razmatraju Novi Zeland, Indija, Velika Britanija i neke američke savezne države, javlja BBC

Index.hr/Informer.ba