Izdvojeno Svijet Vijesti

Australija: Nadbiskup se izvinio zbog zlostavljanja u crkvi

Australski nadbiskup George Pell se u ponedjeljak izvinio svima “koji su patili od ruku” svećenika i vjerskih učitelja nakon izrazito burne godine za crkvu.

Sidnejski nadbiskup je izjavio da je šokiran i posramljen nakon niza optužbi za pedofiliju protiv svećenika i tvrdnji da je sve zataškano, javio je AFP.

U svojoj Božićnoj poruci, Pell je rekao da je njegovo srce
sa svima koji ne mogu pronaći mir u ovo vrijeme, a posebno s onima koji su patili od ruku svoje braće kršćana, kršćanskih zvaničnika, svećenika, vjerskih učitelja“.

Veoma mi je žao što se ovo dogodilo. I osjećam šok i stid  zbog otrića ovih zlodjela, dodao je on.

Iako nije spomenuo pedofiliju direktno, Pell je rekao da su nanesene povrede “u potpunoj suprotnosti” sa Kristovim učenjima.

Potrebna nam je vjera u Božiju dobrotu i ljubav kako bi mogli izaći na kraj s ovakvim katastrofama, kako bi pomogli onima koji su oštećeni, rekao je on.

Premijerka Julia Gillard naredila je prošlog mjeseca da kraljevska komisija sprovede istragu u vjerskim organizacijama, školama i državnim institucija zbrinjavanja kako bi se stavila tačka na deceniju duge navode o seksualnom zlostavljanju djece.

Odluka o istrazi uslijedila je pošto je visoki policijski inspektor izjavio da je crkva prikrivala slučajeve pedofilije u dolini Hunter, sjeverno od Sydneya, kako bi zaštitila svoje svećenike i reputaciju crkve.

FENA/Informer.ba