Svijet Udarno Vijesti

Austrija i Mađarska traže pomoć u obezbjeđivanju granice prema Balkanu

Austrija i Mađarska zatražile su pomoć od EU u zaštiti granica prema Balkanu nakon, navodno, povećanog broja slučajeva trgovine ljudima, piše evropski internet portal “EUobserver”.

O ovom pitanju biće razgovarano sutra na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, kada se očekuje da će biti iznijet prijedlog da Evropska komisija donese odluku o ponovonom uspostavljanju pograničnih kontrola i proširenju zone šengena na Bugarsku i Rumuniju.

U zajedničkom pismu, u koje je portal imao uvid, austrijski i mađarski ministri unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner i Šandor Pinter zatražili su “zajedničku akciju” za obezbjeđenje granice između Mađarske i Srbije preko koje trgovci ljudima prebacuju arapske i azijske migrante u Evropu.

U Austriji i Mađarskoj nedavno smo primijetili značajno povećanje presretanja ilegalnih migranata, od kojih su mnogi prošvercovani. Ovi ljudi, koji su uglavnom iz Avganistana, Pakistana, Indije, Somalije, Irana i Iraka, prošvercovani su u EU pod nehumanim uslovima, često u prerađenim autobusima, kamionima ili automobilima“, ističu ministri u pismu.

Ministri su upozorili da bi problem mogao da bude i pogoršan ukoliko EU ne preduzme konkretnu akciju. Oni su pozvali na veću saradnju između zemalja članica, evropske pogranične agencije “Frontex” i Evropola radi bolje zaštite spoljnih granica.

Prema diplomatskim izvorima, od januara do avgusta za 20 odsto povećan je broj uhapšenih migranata bez dokumenata na mađarsko-srpskoj granici, jednoj od “balkanskih ruta” koju krijumčari koriste za prebacivanje ljudi, naoružanja i droge, u odnosu na isti period lani.

Samo u proteklih nekoliko sedmica izvršeno je više od 150 hapšenja u Austriji i oko 200 u Mađarskoj.

 

Srna/Informer.ba