Ekonomija Udarno Vijesti

Austrija: Pronađeno veliko nalazište gasa

Austrijska naftna kompanija OMV pronašla je veliko nalazište gasa na teritoriji pokrajine Donja Austrija i sada traži načine za njegovo crpljenje.

Nalazište, koje prema procjenama stručnjaka obezbeđuje gas za tri decenije, nalazi se na teritoriji opštine Peusdorf, poznatoj po vinogradima.

Trenutno se iz domaćih nalazišta u Austriji pokriva samo 15 posto potražnje, a prema novim geološkim studijama, oko Peusdorfa postoji ogromna količina na dubini od 4.000 do 6.000 metara.

OMV trenutno pregovore s opštinama oko Peusdorfa, a početkom iduće godine organizovaće informativne skupove za stanovnike ovog dijela Austrije.

OMV već sada uvjerava da neće, kao što je to uobičajeno kod crpljenja ove vrste gasa, koristiti otrovne supstance, već se traže nove tehničke mogućnosti kako bi gas mogao na ekološki način biti crpljen. Da bi se to testiralo, potrebno je najprije izraditi dvije bušotine kod Peusdorfa.

OMV je prošle godine prodao oko 18 milijardi kubnih metara gasa i raspolaže s mrežom gasovoda dugom oko 2.000 kilometara, kapaciteta oko 89 milijardi kubnih metara.

Srna/Informer.ba