Svijet Udarno Vijesti

Austrijanci protiv članstva Turske u EU

Veto Turske na kandidaturu bivše šefice austrijske diplomatije Ursula Plassnik za mjesto generalnog tajnika Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) pojačao je u Austriji negativan stav prema mogućem članstvu Ankare u Evropsku uniju (EU).

Najnovije istraživanje instituta Galup pokazuje da se 82 posto Austrijanaca izjašnjava protiv članstva Turske u EU. Samo 10 posto smatra da Turske treba da pristupi Uniji, prenosi u utorak Tanjug.

Nepovoljan stav prema članstvu Turske u EU prisutan je u svim parlamentarnim strankama. Čak 62 posto, inače po ovom pitanju tolerantnih glasača stranke Zelenih i 88 odsto pristalica vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije su protiv članstva Turske u EU.

Istraživanje je pokazalo da 68 posto Austrijanaca smatra da bi Austrija trebalo da uloži veto protiv pristupanja Turske Uniji.

Austrija je još ranije usvojila odluku da će, u slučaju da predstoji prijem Turske u EU, održati referendum na kojem građani treba da se izjasne da li prihvataju Ankaru u Uniji.

 

Fena/Informer.ba