Svijet Vijesti

Austrijski ambasador predstavlja Europu pri UN

Austrijski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Thomas Mayr-Harting biće predstavnik Evropske unije u Svjetskoj organizaciji, piše u utorak austrijska štampa.

Bečki dnevnik Kurir objavio je da će šefica evropske diplomatije Catherine Ashton još ove sedmice imenovati Mayer-Hartinga za ambasadora nove evropske diplomatske službe u UN-u.

Prema pisanju lista, diplomate u EU ocijenile su imenovanje Mayr-Hartinga kao “vanjskopolitičku senzaciju“ za tako malu zemlju kao što je Austrija.

U Ministarstvu vanjskih poslova u Beču ne žele da komentarišu razvoj situacije u vezi s imenovanjem svog diplomate za evropskog predstavnika u UN-u.

Mayr-Harting bi ovim imenovanjem bio najviši predstavnik Austrije u evropskoj diplomatskoj službi.

Pored njega, od početka godine, još jedan Austrijanac predvodi diplomatsku misiju EU – Hans Ditmar Schwaisgut je šef delegacije EU u Japanu.

Inače, Austrija ove godine nije bila baš uspješna u postavljanju svojih diplomata na mjesta u međunarodnim organizacijama. Tako je bivša šefica austrijske diplomatije Ursula Plassnik ispala iz trke za generalnog tajnika OSCE-a zbog protivljenja Turske, a ni bivši evropski odbor za poljoprivredu Franz Fischler nije uspio da prođe za mjesto šefa Svjetske poljoprivredne organizacije (FAO).