BiH Vijesti

Austrijski cepelin nastavio kretanje prema Crnoj Gori

Prazan cepelin koji je sinoć iz Austrije ušao u hrvatski zračni prostor i nekontrolirano nastavio letjeti u smjeru jugoistoka nije, kako se pretpostavljalo, pao na banjalučkom području, već je nastavio kretanje.

U Civilnoj zaštiti RS-a imaju podatke da je cepelin iz vazdušnog prostora Republike Srpske i BiH nastavio dalje kretanje prema Crnoj Gori.

Načelnik Odjeljenja za obuku, međunarodnu saradnju i informisanje u Upravi civilne zaštite Dragan Štark nema tačne informacije gdje se sada nalazi cepelin koji je tokom protekle noći napustio zračni prostor Srbije i nastavio dalje kretanje prema Crnoj Gori.

Nije poznato ni da li se srušio.

Hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) prethodno je saopćila da su u subotu primili informaciju od OC HRZ-a da je iz Republike Austrije u hrvatski zračni prostor ušao cepelin (10×40 metara) te da se nekontrolirano kreće na visini od oko 14.000 metara, brzinom od oko 37 kilometara, u smjeru jugoistoka.

Oko 20,30 sati cepelin je napustio hrvatski zračni prostor i ušao u područje BiH.

Po njihovoj informaciji, posljednja lokacija cepelina bila u 20,18 sati, oko 20 kilometara južno od Okučana (područje Banja Luke) kada je smanjivao visinu istodobno povećavajući brzinu pa je bila pretpostavka da je pao negdje na području Banja Luke.