Region Udarno Vijesti

Avion s Hadžićem sletio u Rotterdam

Avion u kojem se nalazi haški optuženik Goran Hadžić sletio je na aerodrom u Roterdamu, javio je izvještač agencije Reuters. Hadžić, koga su vlasti Srbije danas izručile Haškom tribunalu, treba uskoro da bude prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu

Vladin avion odletio je za Holandiju s aerodroma “Nikola Tesla”. Hadžić je za Haag poletio nakon što je napustio porodičnu kuću u Novom Sadu gdje je bio u posjeti majci.
“Posljednji haški optuženik Goran Hadžić nalazi se na putu ka Holandiji, gdje će biti izručen Haškom tribunalu“, potvrdila je danas ministarka pravde Snežana Malović.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Malović je novinarima rekla da je danas prije podne potpisala odluku o izručenju Hadžića. Prema njenim riječima, time su obavljene sve formalnosti koje prethodne izručenju.

Ovim činom okončano je najteže poglavlje u saradnji s Haškim tribunalom. Ispunjene su najveće obaveze, a hapšenjem Hadžića Srbija je iskazala svoju dosljednost i posvećenost poštovanju zakona i principa međunarodne pravde“, rekla je Malović.

Kolona vozila u kojoj je poslJednji haški optuženik Goran Hadžić stigla je jutros pred porodičnu kuću Hadžića u novosadskom naselju Telep.

Kako “Blic” saznaje, Hadžića su maricom dovezli direktno u dvorište kuće. Nakon deset minuta stigla je i njegova sestra Goranka. Pripadnici Žandarmerije blokirali su ulicu u kojoj je ta kuća, koju je Hadžić napustio 2004. godine, kada je protiv njega podignuta optužnica.

Kako Blic saznaje, Hadžiću je omogućeno da u Novom Sadu posjeti bolesnu majku, trudnu kćerku i očev grob na Kameničkom groblju.

 

Fena/Informer.ba