BiH Vijesti

Azra Bašić traži da joj sude u SAD-u

Azra Bašić, optužena za ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima tokom rata u BiH, izjavila je pred federalnim sudom u Lexingtonu, američkoj državi Kentucky, da joj treba biti dozvoljeno da ostane u SAD umjesto da se suoči sa sudom u Evropi.
Američki zvaničnici žele da izruče 52-godišnju Bašićevu u BiH kako bi se tamo suočila sa optužbama, dok njen advokat Patrick Nash tvrdi da određena međunarodna pitanja stoje na putu njenog izručenja, uključujući nedostatak sporazuma između BiH i SAD, javlja AP.

Sudija Robert Weir rekao je da će odluku o ovom pitanju donijeti kasnije. Ročište na kome će se raspravljati o izručenju Bašićeve zakazano je za 22. august.

Bašićeva je optužena za mučenje i ubistva zarobljenih Srba u tri logora u blizini većinski srpskog naselja Čardak u Derventi, od aprila do juna 1992. godine, dok je bila komandant u hrvatskoj jedinici.

Optužnica je tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova “s” u meso zatvorenika.

Interpol je locirao Bašićevu u Kentuckyju 2004. godine, a sud u BiH izdao međunarodnu potjernicu u oktobru 2006. godine.

SAD je od BiH dobio zvaničan zahtjev za izručenje Bašićeve u februaru 2007. godine, a na američki zahtjev tužilaštvo BiH je dostavilo prošle godine dodatnu dokumentaciju o počinjenim zločinima.

Bašićeva je rođena kao Azra Alešević, 22. juna 1959. godine u Rijeci i udala se za Nedžada Bašića u martu 1994. u BiH, navedeno je u sudskoj dokumentaciji koja sadrži 2.000 strana. Ona ima hrvatsko i američko državljanstvo.

Jedno vrijeme je sa suprugom živjela u Rochesteru, u američkoj saveznoj državi New York, zatim je 2006. godine živjela u području Lexingtona gdje je više puta mijenjala adrese.

Srna/Informer.ba