BiH Udarno Vijesti

Azra Bašić traži od suda u Americi da je puste iz zatvora

Azra Bašić (52), koja je optužena za ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima tokom rata u BiH, zatražila je od saveznog suda u Lexingtonu u američkoj saveznoj državi Kentucky da blokira njeno izručenje BiH i da bude oslobođena iz zatvora.

Njen advokat Patrick Nash podnio je sudu takozvani habeas korpus akt ili zahtjev za direktnu sudsku istragu o legalnosti lišavanja slobode.

Nash tvrdi da je Bašićeva nezakonito uhapšena i da ne treba da bude izručena BiH.

Prema memorandumu datiranom na 22. august iz kancelarije državnog tužioca, američki State Department u slučaju Bašićeve suspendovao je odlučivanje dok ne bude riješen nalog za istragu o legalnosti lišavanja slobode.

Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine.

Ona se prvi put pojavila pred sudom u SAD 18. marta, kada je govorila o boravku u Kentuckyju, navodeći da je oko dvije godine bila zaposlena u fabrici “Nestle”.

Istragu protiv Bašićeve vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civila na području Dervente od aprila do jula 1992. godine.

Prvi logor za Srbe na području Dervente formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba.

U ovom logoru pred zarobljenim Srbima ubijeni su Čedo Čudić i Blagoje Đuraš, a silovane su B.S. i M.Z. U dokumentima predatim Okružnom sudu u Lexingtonu navedeni su zatrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašićeva počinila kao pripadnica vojne brigade u Hrvatskoj vojsci.

U sudskim dokumentima navode se izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića koji su potvrdili da je Bašićeva zaklala Blagoja Đuraša, kojeg su prethodno pretukli hrvatski policajci i vojnici.

“Poslije toga, Azra nas je vukla za kosu i tjerala da iz rane na Đuraševom vratu pijemo krv”, rekao je Garić. LJudi sa kojima je u Americi živjela Azra Bašić, optužena za mučenje i ubistva Srba u logorima u Derventi 1992. godine, kažu da je Bašićeva potvrdila da je počinila više ubistava, iako je u zahtjevu iz BiH za ekstradiciju pomenuto samo jedno ubistvo.

Srna/Informer.ba