BiH Udarno Vijesti

Azra “Dva noža”, koja je zarobljenike tjerala da ližu krv, u Americi nije podnosila ratne filmove

Azru Bašić – Alešević poznatu i kao Azra “Dva noža”, njeni doskorašnji susjedi u američkom gradu Leksingtonu znali su je kao Izabel Bašić, koja nije podnosila ratne filmove.

Riječ je o okrutnoj ratnoj zločinki koja je ranih devedesetih sijala smrt u BiH.

Azra Bašić uhapšena je u SAD zbog sumnje da je kao pripadnioca HVO-a počinila ratni zločin nad srpskim zarobljenicima u Derventi, a njen komšiluk u američkom gradiću Stenton prisjeća se da nije podnosila ratne filmove, što je bilo čudno, “jer bi je u trenu oblio hladan znoj, počela bi mrmljati sebi u bradu, pa naglo promijenila program”.

Zarobljenici koji je poznaju ispričali su za “Jutarnji.hr” da su se smrtno plašili mršave žene kraće kestenjaste kose koju su znali kao Azra “Dva noža” jer je hladnokrvno klala zarobljene muškarce, kliještima im rezala uši, vrućim žaračima hvatala za polne organe, gole ih tjerala da pužu po podu punom stakla, a ona bi pri tom sjela na njihova leđa i stavila im uže u usta koje je povlačila rukama.

Zarobljenike je tjerala da jedu posoljene novčanice, piju benzin, urezivala im je četničke znakove na čelo. Sve vrijeme bili su premlaćivani.

Drago Knežević, predsjednik Udruženja logoraša iz Dervente, za Bašićevu je rekao da je učestvovala u zločinima od Bosanskog Broda do Dervente, da je naočigled drugih zatvorenika zaklala Blagoja Đuraša, a da je drugog zarobljenika natjerala da pije njegovu krv.

“Zaklala ga je hladnokrvno kao da pije kafu“, tvrdi Knežević i dodaje da je i danas živ 75-godišnji Luka Golub koji je pričao da je gledao kako pas liže krv sa Azrinih čizama, a ona govori da je krv svježa jer je upravo nekog zaklala.

Bašićevu je uhapsio američki FBI 16. marta zbog istražnog zahtjeva Okružnog tužilaštva u Doboju. Sada se nalazi u pritvoru u Leksingtonu gdje čeka sudsku odluku da će se suočiti sa pravdom ili će američke vlasti odbiti da je izruče BiH.

 

Srna/Informer.ba