Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

B. Luka: Lopovi ušli kroz ventilaciju pa odnijeli nakit vrijedan 100.000 KM

Lopov ili više njih provalili su u zlataru “Nela”, u Tržnom centru “Zenit” u Banjaluci, iz koje su ukrali veću količinu zlatnog i srebrnog nakita.

Prema nezvaničnim informacijama, njihov “plijen” vrijedan je oko 100.000 KM, a osim ove zlatare, pokrali su i jedan od obližnjih butika, koji se takođe nalazi u ovom tržnom centru. Sve ukazuje da je riječ o unaprijed dobro osmišljenoj “akciji”. Od izvora upućenog u istragu, “Nezavisne” su, između ostalog, saznale da su lopovi u “Zenit” ušli kroz ventilacioni otvor, koji se nalazi kod jednog od ulaza u ovaj tržni centar.

“U te objekte provaljeno je u periodu između subote od 17 časova, do ponedjeljka ujutru, kada je ovaj incident i prijavljen policiji. Osim u zlatarsku radnju, lopovi su ušli i u dva butika, a iz jednog su ukrali nešto garderobe”, kazao je “Nezavisnim” izvor upućen u istragu, koju vodi CJB Banjaluka, dodajući da se za akterima ove teške krađe traga.

Vlasnik pokradene zlatare, koji nije želio da se predstavi niti da iznosi detalje, rekao je da će preciznu štetu koja mu je nanesena utvrditi nakon što izvrši popis.

“Nikad ranije ova zlatara nije bila na meti lopova”, rekao je kratko vlasnik “Nele”.

Ipak, detaljniji su bili naši sagovornici bliski policiji, koji su precizirali da su provalnici pokupili sav nakit koji su uspjeli da pronađu, ali nisu odnijeli oko 150 maraka pazara, koliko je u subotu ostalo u kasi u zlatari.

“Prethodno su lopovi ‘izbili’ ventiliacioni propeler, koji je, vjerovali ili ne, težak između 200 i 300 kilograma. Odatle su ušli u butik ‘Mans mania’, u kojem su uništili police sa odjećom, kao i radni sto i kabinu. Tu su, zatim, oštetili  vrata i otišli na drugi kraj objekta, da bi potom provalili u zlataru ‘Nela’ i u butik ‘Nikola'”, naveo je naš izvor.

Kada su ušli u zlataru, lopovi su pokupili narukvice, prstenje, naušnice, lance i drugi nakit od srebra i zlata iz vitrina i izloga.

Međutim, svoje apetite ni tada nisu zadovoljili, pa su fleksaricom pokušali da obiju sef, ali u toj namjeri nisu uspjeli. Pošlo im je za rukom, ipak, da rukama dohvate dio nakita iz sefa.

Iako je jedan od pokradenih objekata “pokriven” video-nadzorom, od toga policija neće imati koristi, jer su provalnici kameru prekrili trakom. Koliko su bili vješti, govori i činjenica da su uspjeli da onesposobe senzore od alarma.

“Očigledno je provala dugo planirana. Fizičko obezbjeđenje tokom nedjelje, koja je neradna, obilazi ‘Zenit’, ali ništa uočili nisu. Pa, naravno, ljudi ništa nisu mogli ni da pretpostave, jer se nije oglasio alarm”, kažu sagovornici “Nezavisnih” bliski policiji.

Iz CJB Banjaluka kažu da su preduzeli niz mjera i radnji na rasvjetljavanju ove teške krađe. Međutim, za sada niko nije uhapšen.

Suze zbog pljačke

Veći broj radnika u TC “Zenit” danas se, tokom uviđaja, okupio oko pokradene zlatare, a primijetili smo da su čak dvije žene plakale.

“Ne znam da li su to radnice u zlatari, ili je, možda, jedna od njih vlasnica, ali znam da smo svi šokirani. Ne mogu da vjerujem da se ovo desilo. Svaka riječ je suvišna. Samo se nadam da će policija kvalitetno odraditi svoj posao”, priča radnica u jednom od butika u “Zenitu”.

 

Nezavisne/Informer.ba