BiH Udarno Vijesti

Bačeno pola miliona maraka za gripu H1N1: Država će platiti i uništavanje vakcina

Rok trajanja istječe u oktobru

Od 60.000 vakcina protiv pandemijske gripe H1N1 koje su resorna ministarstva platila nešto više od pola miliona KM, nije upotrijebljena nijedna. Rok trajanja im istječe krajem oktobra, pa su ih nadležne službe primorane uništiti, što će također biti plaćeno, potvrđeno je “Dnevnom avazu” u Institutu za zaštitu zdravlja RS (IZZZ).

Izvoz cjepiva

U našoj državi nema preduzeća koja se bave uništavanjem ove vrste medicinskog otpada, pa se za sada razmatra izvoz cjepiva u Austriju na spaljivanje. Nema potvrde o tačnom iznosu novca koji će u ove namjene utrošiti RS i FBiH, tačnije naručioci vakcina, a prema tek preliminarnoj računici resornih ministarstava, za 60.000 doza cjepiva ili 300 kilograma medicinskog otpada potrebno je izdvojiti oko 1.000 maraka. No, to nije sve.

Ta je cifra samo osnovna cijena otpada po kilogramu (do 2,5 KM), dok se transportne usluge, PDV i način na koji ove usluge tretira Austrija tek računaju i višestruko će povećati tu cijenu.

Kratak rok

Rok trajanja poručenim vakcinama bio je godinu i po. To je, kako su nam objasnili u IZZZ RS, prosječna dužina roka vakcine protiv gripe. I u Zavodu za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ) kažu da će se prilikom uništavanja ovih vakcina provesti postupak kao i kod svakog drugog medicinskog otpada.

– To je komercijalna usluga i to će koštati. Za sada se ne može govoriti o cijeni. Mi nemamo kapaciteta za tu vrstu spaljivanja, a dosadašnja praksa je bila da se bolnički otpad šalje u Austriji ili Njemačku – kažu u ZZJZ.

 

Računica

  •  262.847 KM vakcina platila FBiH
  •  240.000 KM vakcina platila RS

 

Informer.ba