Politika Vijesti

Bakir Izetbegović: Ne vjerujem da je Dudaković počinio ratni zločin

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da ne vjeruje da je komandant Petog korpusa armije RBiH Atif Dudaković neredio i počinio ratni zločin i tvrdi da Alija Izetbegović za vrijeme rata nije postrojavao mudžahedine, već da je u nekim prilikama sa njima razgovarao.

Izetbegović je rekao da su se mudžahedini tokom proteklog rata borili na strani armije RBiH, ali da je njihov broj precijenjen.

On tvrdi da mudžahedina nije bilo više od 600 i da ih je većina napustila BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izetbegović je istakao da je svaka strana počinila neki zločin tokom proteklog rata u BiH i da je potrebno da nadležne pravosudne institucije BiH istraže sve zločine i procesuiraju odgovorne.

On je rekao za Radio-televiziju Republike Srpske da je potrebno da se BiH kao država, odnosno njene obavještajne i bezbjednosne službe, zatim društvo, Islamska zajednica i intelektualci čija se riječ kod muslimana sluša, suprotstave terorizmu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH kaže da je posljednji teroristički napad na zgradu američke Ambasade u Sarajevu “konačno upalio crveno svijetlo“, zbog čega nadležne institucije u BiH moraju da preduzmu sve kako bi se osigurao miran život i bezbjednost svim građanima.

Za normalnog čovjeka je neshvatljivo da neko može da se pozove na Boga i vjeru i da uradi takvo nasilje, a za mene je nevjerovatno da  može doći do takve devijacije vjere koja govori o samilosti, praštanju i pomaganju i da dovede da se u ime toga naprave ovakve stvari“,  rekao je Izetbegović.

On navodi da je i sam ranije potcjenjivao opasnost od terorizma u BiH, jer, kako kaže, nije mogao ni zamisliti da se u ime islama takva stvar može desiti u BiH.

Izetbegović tvrdi da će Gornja Maoča kod Brčkog ubuduće biti prohodna, što znači da će država imati tvrđi stav prema svima onima koji dovoljno ne poštuju zakon.

 

Srna/Informer.ba