BiH Vijesti

Bakir Izetbegović: Podrška Operativno-komunikacionom centru BiH – 112

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas Operativno-komunikacioni centar BiH – 112, uspostavljen u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH i iskazao podršku zaposlenima u tom centru. 

Zaposleni u Centru, koji rade 24 sata, u proteklim danima koordinirali su akcije spašavanja osoba koje su bile zametene u snijegu, kao i druge hitne intervencije, koje su bile neophodne zbog izuzetno velikih snježnih padavina.

„Bilo je oko pet hiljada intervencija, 37 života je spašeno od smrzavanja, dostavljene su tone hrane, otvorene su ceste koje nisu bile prohodne zbog snijega… Jutros je bilo još nekoliko intervencija i stanje je relativno dobro s obzirom na velike snježne padavine“, kazao je Izetbegović.

On je  posjetio Centar da bi se upoznao sa trenutnom situacijom nakon novih snježnih padavina, aktivnostima koje se poduzimaju na zaštiti i spašavanju ljudi, te na koji način Predsjedništvo BiH može pomoći u toj situaciji.

Izetbegović je izjavio da postoje određene stvari koje se mogu poduzeti kako bi sistem ubuduće još bolje funkcionirao, a među njima je donošenje i implementacija neophodne zakonske legislative i formiranje državne interventne jedinice koja bi itekako mogla pomoći u ovoj i drugim situacijama kao što su zemljotresi, poplave i druge elementarne nepogode.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je u izjavi novinarima ocijenio da je trenutna situacija nešto bolja u odnosu na raniji period.

„Situacija još nije dobra, još postoje zahtjevi za intervenciju iz različitih dijelova BiH, u nekim područjima sve je manje hrane i ima puno više zahtjeva za medicinsku evakuaciju iznemoglih i starijih osoba i onih koji čekaju pomoć“, kazao je Ahmetović.

„Ovaj centar prevazilazi mogućnosti koje ima država BiH s obzirom na legislativu koju imamo u BiH. Smatram da je uradio i više nego što se moglo očekivati jer još nemamo implementiran okvirni Zakon o zaštiti i spašavanju BiH koji predviđa niz drugih mjera, a jedna od njih je formiranje državne interventne jedinice za izvanredne situacije u zaštiti i spašavanju ljudi“, kazao je Ahmetović.

Dodao je kako se nada da će novi saziv Vijeća ministara BiH to prepoznati kao potrebu Bosne i Hercegovine.

 

Fena/Informer.ba