Intervju Vijesti

Bakir Izetbegović: SDP se teško odupire udvaranjima SBB, nadam se da će uspjeti da ‘odoli’

Za magazin ‘Start’, bakir Izetbegović je dao opširan intervju u kojem govori o godini na izmaku i planovima za budućnos.

Kraj godine je prilika da se napravi analiza prošlog perioda i plan za budućnost. Kako Vi ocjenhujete 2011. godinu u Bosni i Hercegovini?

Loša godina, godina  političke krize i nazadovanja, reformskog  i ekonomskog zastoja. Aktivirana je sprega srpskog i hrvatskog nacionalizma i separatizma koja nikad ništa dobro nije donijela Bosni i Hercegovini, a time ni bosanskim Srbima i Hrvatima. Sve neugodno potsjeća na vrijeme od prije dvije decenije, svi ti jalovi sastanci političkih lidera, umorna i bezidejna međunarodna zajednica, sve drskiji pozivi na podjele. Zabrinjavajuće.

Jeste li zadovoljni ličnim učinkom? Odnosno da li je ono što ste uradili u skladu sa onim što ste planirali ili željeli uraditi kada ste se kandidirali za čana Predsjedništva BiH?

Nisam puno obećao svjestan svoje pozicije i institucionalnih limita. Moja stranka je jedna od uticajnih, ali ne i najuticajnija politička snaga u BiH. Ja sam jedan od uticajnijih u njenom rukovodstvu, ne i najutjecajniji. Predsjedništvo BiH je nominalno vrh izvršne vlasti u zemlji, ali samo nominalno, jer su njegove nadležnosti veoma sužene. Dakle, to je okvir u kom sam radio i uradio koliko sam mogao. U samom Predsjedništvu su odnosi članova i njihovih kabineta normalizovani i ostvaren svakodnevni dijalog. Mislim da tu ima moje zasluge,. Imao sam niz susreta sa najuticajnijim svjetskim liderima i poslao bitne poruke za nastavak angažmana na oporavku Bosne i Hercegovine, napravio balans snažnom lobiranju protiv Bosne i Hercegovine za koje su potrošeni milioni dolara i eura. U regionu smo postigli normalizaciju odnosa koja će omogućiti ubrzano rješavanje otvorenih medjudržavnih pitanja, prije svega granica i i imovine. Koristio sam i postojeće državne mehanizme koji, i bez ustavne reforme, mogu popraviti stanje u zemlji, pa su  dvije apelacije koje sam uputio Ustavnom sudu zaustavile gubitak državljanstava i otimačinu zemlje izbjeglica iz RS. Iduće godine trebam preuzeti poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pa ću biti još aktivniji.

Jeste li možda razočarani količinom moći i uticaja koju imaju članovi Predsjedništva BiH?

Nisam razočaran, znao sam sa čime članovi Predsjedništva mogu računati. Ranije su predsjednici pobjedničkih stranaka bili ujedno i članovi Predsjedništva, pa se zaista vladalo iz Predsjedništva. To može biti razlogom da od sadašnjih članova Predsjedništva, uključujući i mene, glasači vjerovatno očekuju više nego što je izvodivo.

Koliko su članovi Predsjedništva  samostalni, a koliko njihove odluke zavise od stava političkih partija iz kojih dolaze?

Samostalni smo, ali i realni, tako da naše odluke uskladjujemo sa stavovima stranaka. .Uostalom, sva trojica imamo priliku da utičemo na stavove vladajućih stranaka. Šta bi proizvele odluke Predsjedništva koje bi zatim bojkotovale stranke kroz vlade i parlamente? Dobili bismo još jednu konfuziju koja ne donosi rezultat, koja samo troši autoritet Predsjedništva.

Koliko Predsjedništvo BiH može doprinijeti relaksaciji složene situacije u zemlji s obzirom na takvu poziciju?

Predsjedništvo BiH je simbol zemlje, može vlastitim primjerom djelovati smirujuće i održati dignitet vlasti u zemlji, slati pozitivnu poruku prema gradjanima i prema medjunaronom faktoru. Kao što rekoh, sva tojica smo uticajni članovi najjačih političkih stranaka u zemlji i možemo uticati pozitivno i otrežnjujuće na odluke tih stranaka.

Doris Pak je nedavno, poslije satanka u Italiji, izjavila da Bošnjaci nisu uspjeli odgovoriti Dodiku. Da li je BiH zaista taoc Milorada Dodika i da li je Milorad Dodik zaista toliko jak da može blokirati sve procese u BiH koje ne želi ili ima odgovornosti i na drugim adresama?

Ne sjećam se takve izjave Doris Pak, ali bilo nekih drugih koje su nas s pravom revoltirale. A što se tiče Milorada Dodika, on zaista ima mogućnost da pravi velike probleme zemlji u kojoj je rodjen. Ali time će napraviti probleme i entitetu u kom je predsjednik, i gradjanima koji žive u tom entitetu, i svojim glasačima, i na kraju tog procesa, sasvim sigurno, i samom sebi. Gradjani žive u sve većem siromaštvu zahvaljujući konfliktnoj političkoj situaciji koja koči napredak Bosne ka euroatlantskim integracijama i obeshrabruje ulazak stranih investicija u zemlju. Dodik ne može nahraniti sve gladniji narod u RS pričama o disoluciji BiH. Siguran sam da je svima u ovoj zemlji, pa i bosanskim Srbima, dosta neimaštine, da im je dosta svadje i sukoba koji ne vode nikud. Odgovornosti ima na svim stranama, ali  Dodik je  trenutno šampion opstrukcija.

Na najnovije izjave Milorada Dodika da će se „Bosna raspasti, i da joj ne mogu pomoći ni Amerikanci“ SDA je reagovala neobično tvrdo, koristeći dodikovski vokabular. Je li to pravi odgovor, do sada SDA nije pristajala da se uvuče u ovakve verbalne okršaje koji dalje razjedinjuju naciju?

Jeste, i SDA će uvijek naći pravi odgovor, a to nije uvijek isti odgovor, sa istim riječnikom i intenzitetom. Već godinama SDA vodi državotvornu, smirujuću,  politiku kompromisa  koja je rezultirala podrškom medjunarodne zajednice. U času kad se ta podrška smanjuje, a Dodikova drskost eskalira, vrijeme je za drugačije odgovore. Sasvim jasne odgovore, koje će on razumjeti. Dodikove procjene o nekakvom „mirnom razlazu“,  o neumitnom cijepanju zemlje su antidejtonske izjave, jasna provokacija prema  velesilama i medjunarodnoj zajednici koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. I isto tako jasna uvreda žrtava genocida i zločina počinjenih u vemenu kreiranja entiteta koji bi on „mirno“ da otcijepi. Poruka SDA da u Bosni neće praviti veliku Srbiju, i da može napraviti samo veliki belaj, pravi je odgovor u ovom trenutku.

Vijeće ministara BiH čekamo više od godinu dana. Kako cijenite prijedlog Zlatka Lagumdžije da stranke nastave pregovore bez SDP-a BiH. Da li je po Vama moguće da HDZ-ovi i SNSD izvršnu vlast naprave bez stranaka platforme, sa SBB, SBiH?

Zlatko Lagumdžija i SDP su tražili vlast, i, kritikujući druge kako ne umiju vladati, dobili vlast. I ne mogu bježati od odgovornosti. Lako je obnašati vlast u  Federaciji i većini kantona, ali Bosna se brani na državnom nivou. Tamo se zapliću i raspliću čvorovi koji mogu udaviti ovu zemlju ili je pustiti da krene ka reformama, integracijama, prosperitetu.

Kako riješiti nezadovoljstvo Hrvata u BiH?

Iskrenim razgovorom i dogovorom. Polovica bosanskih Hrvata živi izmiješana sa Bošnjacima i dogovor njihovih lidera bi stvorio, da iskoristim lijepu hrvatsku riječ, novo ozračje u zemlji. Hrvati imaju pravo na nezadovoljstvo kad je u pitanju mehanizam izbora njihovih predstavnika. Nemaju pravo kad je u pitanju stvaranje trećeg entiteta koji za Bošnjake znači vraćanje Herceg Bosne i terora koji su nedavno preživjeli u toj paradržavici. Iskren razgovor bi podrazumijevao  i svestranu analizu, koja bi, siguran sam, pokazala da Hrvati ostvaruju jasan interes u Federaciji BiH. Broj ministarskih, načelničkih, direktorskih pozicija, procenti koji se izdvajaju za podsticaje u poljoprivredi, razni drugi numerički pokazatelji bi potvrditi da zaista nema mjesta nezadovoljstvu Hrvata. Vjerovatnije je da Bošnjaci ostaju „kratkih rukava“ u podjeli vlasti i podjeli budžeta.

S obzirom na situaciju koju imamo, šta BiH očekuje naredne godine, i u političkom i u ekonomskom kontekstu?

Loši trendovi će se na početku godine očigledno nastaviti. Ekonomska kriza u Evropi može samo pojačai negativan razvoj u  regionu i BiH. .Vjerovatno ćemo imati dramatično političko odmjeravanje sa Dodikom koje će istjerati stvari na čistac. Sve u semu, ne čeka nas relaksacija, već tenzije.

Ima li ikakvih pomaka u izvršenju uslova za ulazak u NATO?

Ima, postoji prijedlog rješenja koji ima podršku svih bitnih faktora. Moguće je ovaj problem izvući iz paketa u kom su formiranje  Vijeća ministara, presuda suda u Strazburu po apelaciji Sejdić-Finci i ostalo, i riješiti ga zasebno.

Šta bi za BiH mogli ili trebali značiti rezultati nedavno održanih izbora u Hrvatskoj?

Dalje ogradjivanje od politike Franje Tudjmana u odnosu na BiH. SDP Hrvatske nema takvu hipoteku i može se dodatno ograditi od greški i grijehova koju su u tom vremenu počinjeni prema BiH. To, i prijem Hrvatske u Evropsku uniju će biti dodatni razlog da BH Hrvati potraže rješenje u zemlji u kojoj su rodjeni.

Da li ikakvog značaja za nas ima situacija u Srbiji nakon što im je iz Brisela poručeno da moraju čekati mart naredne godine?

Naravno da ima, sve što se u komšiluku dešava utiče na BiH. Nama je potrebna Srbija sa evropskim aspiracijama, Srbija koja dokazuje da može biti dobar komšija, Tadićevska Srbija.

Koliko je uopšte za BiH značajno unutrašnje stanje u Srbiji opterećeno stanjem na Kosovu, u Sandžaku, mogućim zahtjevom za samostalnošću Vojvodine…?

Kao što rekoh, treba nam Srbija koja teži Zapadu. Može nam se desiti da uskoro dobijemo Srbiju koja se okreće Istoku, koju ne zanima Evropa, NATO, u kojoj su pobijedili lideri sa velikodržavnim planovima, koji podstrekavaju separatističke tendencije u BiH itd. Tad ćemo se uvjeriti koliko je važno bilo imati proevropskog Borisa Tadića na čelu Srbije, spremnog da hapsi ratne zlkočince, da dodje u Sarajevo kazati da on i oni koji podižu transparente „nož žica Srebenica“ ne pripadaju istom narodu.

Kako cijenite političku opoziciju: da li je konstruktivna i nadahnjuje ili je pasivna?

Opozicija je nekoherentna, nekoordinirana. Pitanje  je ko je uopšte opozicija? Skoro sve hrvatske stranke su na nekom nivou i na neki način dio vlasti. SBB djeluje opoziciono samo prema SDA, otvoreno hvali SDP u nadi da će istisnuti SDA i ući u koaliciju sa SDP.

Koliko su jasni i čisti odnosi u koaliciji okupljenoj oko Plaatforme?

SDP se teško odupire udvaranjima SBB, nadam se da će uspjeti da „odoli“  jer bi neiskrena koalicija SDA i SDP jako otežala funkcioniranje vlasti na svim nivoima.

Koliko je uopšte jasna i čista situacija u SDA?

Jasna je. Uz neka manja nezadovoljstva na terenu, kojih je uvijek bilo i uvijek će ih biti, SDA je složna ekipa. Teško je biti na drugoj poziciji  u vlasti stranci koja ima istorijske zasluge za Bosnu i Hercegovinu, i to stvara frustracije kod mnogih. Ali, kako reče Sulejman Tihić, mora se ponekad biti drugi da bi ponovo bili prvi.

Nemoguće je ne primijetiti da ste i Vi lično i Vaša stranka u posljednje vrijeme često na meti jednih dnevnih novina čiji je vlasnik bio Vaš protukandidat na prošlogodišnjim izborima. Ono što je zanimljivo jeste da te novine često koriste poređenje  Vas sa Vašim ocem kao najjači argument protiv Vas. Čime ste im se zamjerili?

Očigledno time što sam pobijedio jednog protukandidata, koji je vlasnik tih jednih novina na jednim izborima održanim prošle godine. A on se meni zamjerio time što je, nakon svih belaja i strahova koje je narod u ovoj zemlji prošao, počeo medijski da terorizira ljude tako da mu ne smiju ni ime izgovoriti. Niste vi prvi koji mi pitanja o Fahri Radončiću postavlja sa „jedan čovjek“, „onaj čovjek“ itd.

S obzirom da su te novine prošlih godina uglavnom bile naklonjene stranci iz koje dolazite, postoji li opasnost da protiv Vas i Vaše stranke upotrijebe nešto što je bio zajednički sakriveni prljavi veš? Recimo, nemoguće je povjerovati da u tim novinama nisu znali za eventualne nezakonite radnje gospodina Budnje, ali o njima pišu tek posljednjih godinu dana. Ima niz drugih sličnih primjera.

Nisam čitao šta Avaz piše o Budnji, svašta Avaz piše o ljudima, ali da imaju išta ozbiljno u odnosu na vrh stranke, naročito u odnosu na mene i Sulejmana Tihića, davno bi to upotrijebili. Ne bi smišljali djetinjaste i lako provjerljive laži. Medijska kampanja protiv mene je počela prije tri mjeseca punim intenzitetom, i inicirana je uspjehom moje dvije apelacije pred Ustavnim sudom. Dakle, skoro stotinu dana sam na naslovnici Avaza a nisu napisali ništa istinito o meni, sve sami medijski „ćorci“ i budalaštine. Da su imali ijedan pravi metak, ispalili bi ga.

Hoće li SDA ikada imati snage da u javnost izađe sa kompletnom informacijom na koje je sve načine pomogla pokretanje tih novina?

SDA je na svaki način pomogla pokretanje Avaza jer nam je trebala dnevna novina koja će afirmisati vrijednosti koje su bosanski patrioti krvareći odbranili. SDA nije  pomogla samo  Fahrudina Radončića i Avaz, pomogla je niz drugih biznismena i niz medijskih projekata sa isim ciljem i istom željom, sa namjerom da pomogne oporavak i stabilnost Bosne i Hercegovine, stabilizuje sistem vrijednosti koji smo branili. Ne znam da li će SDA izlaziti u javnost sa podacima kome je, kako i koliko pomogla, ne vjerujem, SDA to nije radila radi sebe. Većina ljudi koje smo pomagali je tako i uzvratila, ljudski, pomažući stabilnost i oporavak zemlje i društva. Radončić je iznimka, uzvratio je praveći nered, rušeći i blateći  sve i svakoga ko je trebao stabilizirati stanje u zemlji. Pretežno su to bili Bošnjaci i predstavnici medjunarodne zajednice koji su pomagali Bošnjacima, poput Pedija Ešdauna i Rafija Gregorijana. SDA je bila par puta na tapetu, a neki od njenih kadrova permanentno. Sva tri predsjednika jakih stranaka koje okupljaju Bošnjake su satanizirani u Avazu, tri Bošnjačka člana Predsjedništva BiH kroz proteklu deceniju su omalovažavana i spriječavana da urade dobar posao za naš narod, svaki politički i ekonomski projekat je napadan i dovodjen  u pitanje Zato sam smatrao da je vrijeme da se obratim javnosti i da ukažem na razmjere i fizionomiju destrukcije koju pravi Radončić kroz Avaz, da pozovem ljude da mu ne vjeruju i da se ne plaše, i uradio sam to prije par dana saopštenjem za javnost.

Da li je po Vama politički korektno da predsjednik političke partije bude vlasnik medija?

Svi mi koji učestvujemo na parlamentarnim izborima imamo zakonom propisane limite poput trajanja nastupa u medijima, visine finansijske pomoći koju možemo dobiti od fizičkih i pravnih lica itd. Dakle, jasno smo ograničeni i bivamo kažnjeni ako izadjemo iz tih okvira. Prema tome, ne da je nekorektno, već je van pameti dopustiti da u toj utrci učestvuje neko ko ima vlastite medije i ogromna vlastita finansijska sredstva na dispoziciji. Nadam se da će Parlamentarna skupština BiH donijeti potrebne izmjene izbornog zakona koje će dokinuti ovu anomaliju koja omogućava krajnje neravnopravnu izbornu utrku.

 

SDA/Informer.ba