Politika Udarno Vijesti

Bakir Izetbegović: Vlada RS-a obezvrjeđuje odluku Ustavnog suda BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za donošenje rješenja o neizvršenju Odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se obustavlja primjena Zakona o katastru RS-a do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U zahtjevu se skreće pažnja Ustavnom sudu da je Vlada Republike Srpske, na 11. tematskoj sjednici, održanoj 12. i 26. septembra 2011. godine, donijela Uredbu o vođenju evidencija o nekretninama i pravima na nekretnine, u kojoj se između ostalog navodi da se evidencije imaju voditi “u skladu sa Zakonom o katastru Republike Srpske”, odnosno u skladu sa Zakonom čiju primjenu je Ustavni sud Bosne i Hercegovine privremeno obustavio svojom Odlukom broj U-12/11, do donošenja konačne odluke u ovom predmetu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović upozorava da donošenjem navedene uredbe, Vlada Republike Srpske obezvređuje Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno odbija njeno izvršenje ili najblaže rečeno pokušava zaobići njeno izvršenje.

S obzirom na to da je navedena uredba stupila na snagu narednog dana, od dana objave u “Službenom glasniku RS”, koji je objavljen 27. septembra 2011. godine, proizlazi da se ona praktično primjenjuje od 28. septembra 2011. godine.

Na ovaj način nastavljene su radnje koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obustavio svojom Odlukom o privremenoj mjeri, što se moglo vidjeti i iz sredstava javnog informiranja, a tom prilikom je objašnjena i svrha donošenja Uredbe – neizvršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Zbog svega navedenoga, poziva se Ustavni sud Bosne i Hercegovine, da u skladu sa članom 74. pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rješenjem utvrdi da Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-12/11 nije izvršena, da osigura izvršenje svoje privremene mjere i da rješenje dostavi nadležnom tužiocu na  postupanje, jer je neizvršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, krivično djelo, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

Fena/Informer.ba