Izdvojeno Politika Vijesti

Bakir Izetbegović: Projekat “Srednja Drina” uz učešće državnih organa

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas zamjenika ministra vanjskih poslova Republike Italije Alfreda Manticu sa saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o odnosima dvije zemlje, trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i njenoj evropskoj perspektivi.

Razgovarano je i o potrebi formiranja novog Vijeća ministra BiH, kao i ispunjenju različitih obaveza BiH na njenom evropskom putu.

Mantica je naglasio želju italijanske Vlade da se u ovom dijelu Evrope oformi Jadransko-jonska makro regija, koja bi mogla da ostvari razvoj infrastrukture i energetskih resursa svih zemalja Balkana.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je zahvalio za ukupnu podršku koju Republika Italija pruža BiH na različite načine, te podržao ideju kreiranja ove makro regije.

Istakao je da je brža integracija naše zemlje u EU u interesu svih njenih građana.

U dijelu svog obraćanja vezanog za ekonomsku saradnju dvije zemlje, Izetbegović je  Mantici prenio i svoje ubjeđenje da se elektroenergetski projekt “Srednja Drina”, za koji su zainteresovani određeni italijanski investitori, treba uraditi uz adekvatno učešće državnih organa BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

Fena/Informer.ba