Ekonomija Vijesti

Makedonija najjeftinija za život ali i sa najmanjom zaradom

Troškovi života u državama bivše Jugoslavije najveći su u Sloveniji, a najniži u Makedoniji, pokazala je analiza internet portala “Profitiraj”.

Prema ovom istraživanju, cijene prehrambenih proizvoda u Makedoniji su pristojne, ali je ona među prvima po cijeni goriva.

Hljeb se u Makedoniji prodaje po cijeni od 27 do 30 denera, odnosno od 0,44 do 0,50 eura, a u Sloveniji 0,74 eura.

Velika razlika je i u cijeni struje. U zemljama bivše Jugoslavije struja je naskuplja u Hrvatskoj – 9,6 eurocenti za kilovat čas, dok je najjeftinija u Srbiji. Makedonija se na ovoj ljestvici nalazi u sredini, sa šest eurocenti za kilovat.

Najskuplji benzin u regionu plaćaju Crnogorci i Srbi, gdje litar benzina “Eurosuper 98” košta 1,40 eura, dok se ova vrsta benzina, nakon najnovijeg poskupljenja u Makedoniji prodaje po ceni od 1,33 eura, prenose skopski mediji.

Iako je analiza rangirala Makedoniju kao jednu od najjeftinijih država u regionu, ipak, Makedonci ubjedljivo najmanje zarađuju, upozoravaju skopski mediji.

Lider u zaradama je Slovenija, sa prosječnom platom od 982 eura, slijedi Hrvatska sa 730, Crna Gora sa 479 eura i BiH sa 401 eura.

Na posljednja dva mjesta, prema zaradama, nalaze se Srbija sa prosečnom mjesečnom platom od 380 eura i Makedonija gdje prosek dostiže jedva do 334 eura.

 

Srna/Informer.ba