Svijet Udarno Vijesti

Ban ki Moon: Libijski pobunjenici drže oko 7.000 pritvorenika koji su izloženi mučenju

Bivši libijski pobunjenici drže oko 7 000 pritvorenika, uglavnom iz zemalja podsaharske Afrike, koji nemaju pristup pravnom procesu poslije građanskog rata, naveo je generalni sekretar UN Ban Ki Moon u novom izvještaju.

Ban je citirao izvještaje u kojima se govori o mučenju pritvorenih osoba, često zbog boje njihove kože, te o ženama koje se nalaze u zatvorima pod nadzorom muškaraca, bez ženskih čuvara. U dokumentu se navodi da su zajedno sa odraslima pritvorena i djeca.

Generalni sekretar UN rekao je da postoje i “uznemirujući izvještaji” o ratnim zločinima koje su u Sirtu počinili pobunjenici i snage bivšeg režima. Svrgnuti lider Moamer Gadafi uhvaćen je i ubijen u ovom gradu 20. oktobra.

Ban je pripremio ovaj izvještaj za Savjet bezbjednosti UN, uoči debate o Libiji sljedeće sedmice.

U dokumentu se iznosi ocjena da većina sudova u Libiji nije spremna za rad zbog nedovoljne bezbjednosti i odsustva sudija i ostalog osoblja.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo izjavio je juče u Tripoliju da uhvaćenom Gadafijevom sinu Saifu al Islamu može da se sudi u Libiji, ako on tokom procesa ne bude zaštićen od međunarodne pravde.

Ban je u izvještaju pozvao Libijce da poštuju ljudska prava i uzdrži se od osvete.

On je naveo da su pripadnici zajednice Tuarega suočeni s osvetničkim ubistvima, zbog uloge koju su imali u napadima Gadafijevih snaga na Misratu.

Gadafi je angažovao borce iz susjednih zemalja kao plaćenike, a ostali Afrikanci obavljali su civilne poslove u ovoj sjevernoafričkoj zemlji. Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da pojedini pobunjenici ne prave razliku između te dvije grupe ljudi.

 

Srna/Informer.ba