BiH Udarno Vijesti

Banja Luka pred energetskim kolapsom

Banjalučka „Elektrokrajina” apelirala je na građane da racionalno koriste električnu energiju, dok su gradske vlasti na vanrednoj sjednici odobrile dodatna tri miliona za nabavku mazuta gradskoj Toplani.

Iz “Elektrokrajine” upozoravaju da je, u vrijeme ovih ekstremno niskih temperatura došlo je do značajnog povećanja potrošnje električne energije, te da elektrodistributivna mreža nije  dimenzionirana za ovako velika opterećenja i dolazi do preopterećenja i kvarova na opremi.

“Elektrokrajina” apelira na potrošače da “ne troše električnu energiju za grijanje u vrijeme najvećih opterećenja (po danu i uveče do 22 sata) i da što više potrošnje prebace u sate iza ponoći”!

I Banjalučka „Toplana“ je, zbog novonastale situacije uzrokovane vremenskim neprilikama i niskim temperaturama, povećala isporuku toplotne energije tokom 24 sata, zbog čega je neophodno nabaviti dodatne zalihe mazuta.

Gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović izjavio je da je odluka Skupštine Grada o odobravanju dodatna tri miliona za to preduzeće – ad hok rješenje i sigurno će ih biti još tokom ove grijne sezone.

Drugo je pitanje dugova „Toplane“ zbog čega je imenovana komisija koja do kraja mjeseca treba da snimi ekonomsko-finansijsku situaciju u toplifikacionom sistemu grada, odnosno „Toplani”, i ukaže na moguće pravce za njegov razvoj i stabilizaciju.

 

Fena/Informer.ba