BiH Vijesti

Banja Luka: Predstavljeni modeli studiranja u Velikoj Britaniji

Britanska fondacija “British Scholarship Trust” dodijelit će i ove godine do pet stipendija studentima II ciklusa visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine. 

Stipendije, u trajanju od jednog do četiri mjeseca, namijenjene su istraživanjima iz svih oblasti na univerzitetima u Velikoj Britaniji.

O studiranju u toj zemlji danas je organiziran i okrugli sto u Banjoj Luci na kojem je šefica fondacije “British Scholarship Trusta” Celie Hawkesworth prezentirala modele studiranja u Velikoj Britaniji te stipendijski program fondacije koju predstavlja.

Hawkesworth je istakla da studenti s dobrim prosjekom ocjena, potencijalni stipendisti iz BiH, moraju odlično poznavati engleski jezik.

Studenti univerziteta u Banjoj Luci i u Istočnom Sarajevu, preko svojih predstavnika, upoznali su se sa sistemom školovanja u Velikoj Britaniji, stipendijskim programima te razmijenili iskustva kod apliciranja za međunarodne programe naučnog usavršavanja.

Bili su prisutni i predstavnici studentskih organizacija, odjeljenja za međunarodnu saradnju univerziteta u Republici Srpskoj te stipendisti Fonda “Dr Milan Jelić” i Ministarstva nauke i tehnologije RS.

 

Fena/Informer.ba