Crna hronika Udarno Vijesti

Banja Luka: Prijavila profesora Zorana Lukića zbog nagovaranja na seks kako bi položila ispit

Studentica banjalučkog Ekonomskog fakulteta prijavila je dekanu ove visokoškolske ustanove Novaku Kondiću profesora Zorana Lukića da je pokušao da je nagovori na seks kako bi prošla na ispitu iz menadžmenta!

Potvrđujući ovu informaciju, Kondić je priznao da o ovom slučaju nije obavijestio nadležne organe i da nije sproveo interni disciplinski postupak protiv profesora Lukića, ali je obećao da će nakon “našeg interesovanja” to istražiti, iako je, kako tvrdi, “riječ o veoma osjetljivim stvarima s kojima treba biti veoma oprezan”.

Ta djevojka je došla kod mene i ispričala mi sve. Ali, ne bih da ulazim u detalje jer mislim da to nije za javnost. Jedino mogu da kažem da iz njene priče proizlazi da je profesor pokušavao da je nagovori na seks. Iako sam joj sugerisao da podnese službenu prijavu, ona ništa nije preduzela, niti je više dolazila kod mene. Zbog toga nismo ni mogli da pokrenemo bilo kakav disciplinski postupak. Pošto sam je saslušao, pozvao sam i profesora Lukića, koji je energično odbacio sve te optužbe”, kaže Kondić, pravdajući se da “nije mogao da sprovede istragu ni zbog toga što su svi zaposleni na fakultetu bili na godišnjem odmoru“.

Međutim, jasno sam joj rekao da sam da spreman da zaštitim studente od bilo koga, posebno od zaposlenih na fakultetu. Sada je i fakultet počeo da radi, pa smo u prilici da sve to ispitamo, pogotovo što sam spreman da se obračunam sa svakim radnikom fakulteta koji se nepedagoški odnosi sa studentima“, tvrdi Kondić.

On ističe da do sada nije bilo sličnih optužbi na račun profesora Lukića, baš kao ni protiv bilo kojeg drugog profesora Ekonomskog fakulteta.

Kako “Press RS” saznaje, studentica je posumnjala u nečasne namjere nakon što ju je Lukić, inače vanredni profesor na predmetima iz oblasti menadžmenta, pozivao na polaganje mimo ispitnih rokova. Kada je navodno odbila “nemoralnu ponudu”, pala je na ispitu.

Sa druge strane, sam profesor Zoran Lukić u razgovoru za ovaj list prvobitno je negirao da postoji bilo kakav prijava protiv njega, da bi nakon opaske novinara da je i sam dekan Kondić potvrdio da ona postoji promijenio priču i rekao da se “neka djevojka žalila, ali da su to laži motivisane činjenicom da nije uspjela da položi ispit“.

Normalno da to nije istina iako, pošteno govoreći, i ne znam šta je sve napričala dekanu! Znam samo da nikoga nisam napadao. Da stvar bude gora, studentima izlazim u susret kad god mogu, a sada mi neko vraća ovakvim pričama. Koliko sam uspio da saznam, žalila se da sam je vraćao nekoliko puta sa ispita, a ja sam samo želio da nauči gradivo i da pošteno položi ispit. I dekanu sam jasno rekao da ne mogu da puštam nekoga ko nije pokazao nikakvo znanje“, tvrdi Lukić.

U Uniji studenata pozivaju nadležne da ovaj slučaj pod hitno isteraju na čistac, uvjereni da je ovo samo jedan od brojnih slučajeva seksualnog zlostavljanja na našim fakultetima koji se već godinama zataškavaju.

Član Unije studenata Nikola Dronjak tvrdi da bi Univerzitet doživeo strašan poraz kad bi se ispostavilo da su ove optužbe tačne.

Plašim se da ovaj slučaj samo potvrđuje naša strahovanja da je sistem visokog obrazovanja lišen adekvatne kontrole, ali i dokaz da sve ono o čemu se već godinama priča među studentima ima potvrdu u stvarnosti. Problem je, međutim, u tome što se studenti plaše posljedica, pa ne prijavljuju ovakve incidente. A, verujte, situacija je toliko strašna da se među studentima čak govori o sličnim seksualnim nasrtajima nekih profesora prema studentima istog pola“, tvrdi Dronjak, i poziva sve studente da se ne plaše i da im prijave sve slučajeve neprimjerenog ponašanja profesora.

U Studentskom parlamentu RS tvrde da im se studentica Ekonomskog fakulteta nije obratila sa žalbom, ali priznaju da su svojevremeno vodili istragu o tvrdnjama da je profesor Lukić bio umiješan u sličan incident na Šumarskom fakultetu, gdje takođe predaje. Predsjednica Studentskog parlamenta Danica Kojić kaže da je do njih prije dvije godine stigla priča da je Lukić grupi studentica puštao privatni porno-film hrvatske pjevačice Severine, ali da tu priču nisu pratili konkretni dokazi.

Niko od njih nije želio da podnese prijavu, tako da smo na kraju odustali od svega“, kaže Kojićeva.

Sa druge strane, Lukić kaže da je šokiran takvim optužbama i tvrdi da je riječ o “nevjerovatnim podmetanjima

 

Pressonline/Informer.ba