BiH Udarno Vijesti

Banja Luka: Prosjećna plata iznosi 25 posto ministarskih primanja, penzija 10 posto

U Republici Srpskoj (RS) i dalje je prisutna ogromnu disproporcija u primanjima ministara, radnika i penzionera.

Prosječna plaća u tom entitetu u ovoj godini godini iznosi tek 25 posto plaće jednog ministra, prosječna penzija iznosi tek 10 posto ministarske plaće, odnosno bila je 10 puta manja.

U prvoj punoj godini mandata – 2007., ministri u Vladi RS-a su imali početne plaće od 1.800 KM, plus dodatak na minuli rad u zavisnosti od prethodno ostvarenog staža, svakog od ministara pojedinačno, što je u izvjesnoj mjeri povećavalo ukupnu novčanu masu, koju su ostvarivali.

Već 2008., a nakon prodaje „Telekoma RS“, plaće ministara su se više nego udvostručile, pa su sa 1.800 dovedene na nivo od 4.000 KM.

Kraj te godine obilježila je velika ekonomska kriza u svijetu, ali je Vlada RS-a, umjesto očekivanih i radikalnih smanjenja prevelikih plaća, kao svoj prilog neophodnoj štednji u društvu, izvršila smanjenje svojih plaća za 10 posto, pa su u novembru i decembru 2008. plaće ministara iznosile 3.600 KM, navedeo je u izvještaju CCI-a o radu izvršne vlasti u RS.

U 2009. ministarske plaće se nisu mijenjale, da bi se usvajanjem budžeta za 2010. dodatno umanjile te zarade za 10 posto.

Poređenja radi, sindikalna potrošačka korpa je u januaru 2011. godine iznosila oko 1.800 KM, što znači da su ministri i s plaćama iz prve godine mandata mogli najnormalnije živjeti od svoje plaće.

To nije slučaj s većinom drugih građana RS-a, prije svega radnicima i penzionerima.

Naime, prosječna plaća 2007. godine u RS-u je iznosila oko 600 KM, godinu dana kasnije prosječna plaća je bila na nivou od 750 KM, da bi u 2009. godini iznosila 798 KM, a već dvije godine, 2010. i 2011., nalazi se na nivou od oko 800 KM, tačnije u maju 2011. godine u RS-u je iznosila 807 KM, ili tek 45 posto od ukupne potrošačke korpe.

Međutim, zadnjih mjeseci pada iznos prosječne plaće u RS-u i u oktobru je bio 802 KM.

Daljnja poređenja ministarskih primanja s primanjima socijalno najugroženijih kategorija koje se nalaze u stanju tuđe njege i pomoći ili penzionera s minimalnom
penzijom u potpunosti prikazuje apsurdnost vremena u kome živimo. Dok ministri uživaju i druge prinadležnosti,  najugroženije kategorije stanovništva se nalaze na ivici biološkog opstanka. Kontinuitet socijalne neosjetljivosti jedno je od obilježja Vlade kontinuiteta“, navodi CCI.

Naime, u RS-u najniža penzija iznosi 160 maraka, a dodatak za tuđu njegu i pomoć 41 marku.

Ne treba zaboraviti, dodaju, da je upravo Vlada RS, prva u BiH, pokrenula spiralu enormnog povećanja plaća političara i da se taj sistem prelio i na državne organe, pa tako
sada imamo situaciju da su državni parlamentarci najplaćeniji u regionu.

 

Fena/Informer.ba