Crna hronika Vijesti

Banja Luka: Rumuni krali po stanovima

Policija RS razotkrila je grupe rumunskih državljana koji su na području ovog entiteta, a posebno u Banjoj Luci, prodavali građanima posuđe sumnjivog porijekla ili krivotvorenih oznaka proizvođača, kao i da su provaljivali u stanove i krali određene predmete i dragocjenosti.

Kako je jučer saopšteno iz MUP-a RS, njihovi pripadnici došli su do saznajnja da su Rumuni u proteklom periodu nedozvoljeno prodavali posuđe, te motorne pile i drugu tehničku robu na kojima su bili krivotnorene oznake proizvođača.

” Raspolažemo još nepotvrđenim saznanjima da su ovi strani državljani u grupi ili pojedinačno, na području Banje Luke posjećivali građane u njihovim stambenim objektima, gdje su se pored prodajom robe bavili i prosjačenjem i vradžbinama, a prilikom pružanja navedenih usluga uočavali su starosnu strukturu i imovinsku stanje građana. O tome su obavještavali druge članove, koji u navedene objekte provaljuju i kradu dragocjenosti” – saopšteno je iz MUP-a RS.

Iz MUP-a RS objašnjavaju i da rumunski državljani, posuđe koje prodaju u RS kupuju u prodavnicama, najčešće na području Brčkog, odnosno na pijaci „Arizona“, i to po znatno nižim cijenama od onih za koje ih kasnije preprodaju.

Kupovali su komplet posuđa sa setom od 16 komada marke „Bachamaer“ za 50 KM i noževe u koferu sa setom od 25 komada za 20 KM, a koje su prodavali na ulici, parkinzima i pijacama u gradovima i selima na području cijele BiH i to uglavnom osobama starijim od 50 godina za iznose od po nekoliko stotina, pa čak i 1.000 maraka “– navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Entitetska policija je na otkrivanju ovih grupa Rumuna sarađivala sa Službom za poslove sa strancima BiH, terenski centar u Banjoj Luci, kojima su u nadležnost predati do sada ispitani osumnjičenici.

Obaviješteni smo da su u junu ove godine oni otkazali pravo na bezvizni boravak u BiH i izrekli mjeru protjerivanja iz naše zemlje za 10 državljana Rumunije zbog nedozvoljene trgovine. Prema dosadašnjim saznanjima na području BiH nalazi se još 15 grupa državljana Rumunije koji se također bave ovim aktivnostima” – naglašavaju u policiji RS.

Apel MUP-a

Iz MUP-a RS su apelovali na građane da budu oprezni i da obrate posebno pažnju na ovu vrstu prevara, objašnjavajući da su na pomenuti način trgovine, naši građani obmanuti i da Rumuni nemaju odobrenje od nadležnih organa u BiH da se bave ovim aktivnostima.

 

Srna/Informer.ba