BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Banjalučki studenti najavili veliki protest i tužbu protiv Rajka Vasića

Studenti Univerziteta u Banjaluci zakazali su novi protest u kojem će, kao najavljuju, učešće uzeti sve studentske organizacije. Protest počinje u srijedu, u 12 časova.

Glavni razlog protesta biće neizgrađeni Paviljon 4, a spremaju se da pošalju i poruku velikog nezadovoljstva zbog situacije u prosvjeti i društvu.
Iako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da su „studenti u pravu”, i da će Vlada RS obezbijediti novac za početak gradnje paviljona, to studentima, kako kaže jedan od njihovih vođa „ništa ne znači”

„Predsjednik može reći bilo šta, ali mi imamo svoje zahtjeve od kojih nećemo odustati. Nije u pitanju samo paviljon i obrazovanje, protestovaćemo, između ostalog, da pružimo podršku gospodinu Vuliću, da tražimo izvinjenje Rajka Vasića, da pitamo kada će se utvrditi odgovornost za upropaštavanje zdravstva Republike Srpske”, za Frontal je izjavio Nikola Dronjak, student Mediciniskog fakulteta i predsjednik Unije studenata RS.

Uvrede Rajka Vasića na račun studenata, koje je nazvao kopiladima, nisu prošle bez posljedica. Na zgradi, u kojoj se nazale prostorije SNSD-a, osvanuo je grafit sa porukom „Mama ti je kopile“. Oni takođe najavljuju i tužbu za duševnu bol.

Iako se prethodno i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, djelimično ogradio od Vasićevog istupa na blogu, ogorčenje studenata se produbilo, ponajprije onih bez jednog ili oba roditelja.

„Mi smo se osjećali razočarano i uvrijeđeno da jedan visoki funkcioner najveće stranke proziva nas kopiladima, a naši su roditelji ginuli za ovu Republiku“, rekao je student Aleksandar Malinović.

Student iz Teslića, Biljana Stjepanović, kaže da je “takvo ponašanje Rajka Vasića nedopustivo i da za to mora odgovarati.“

Studenti nisu odustali ni od zahtjeva za smjenu ministra prosvjete i kulture u Vladi RS, Gorana Mutabdžije koji po njihovom mišljenju nije dorastao obavezama koje zahtijeva resor u kojem je nadležan.

Jedna grupa studenata krenuće u srijedu iz Kampusa banjolučkog univerziteta, a druga iz Studentskog doma Nikola Tesla i sa univerzitetskog kompleksa u ulici Majke Jugovića. Svi oni će se sastati i zaputiti prema Administrativnom centru Vlade RS.

 

Nezavisne/Informer.ba