Region Udarno Vijesti

Banjaluka: Premijeri zemalja regiona razgovarali o nepogodama

U Banjaluci je danas održan sastanak premijera država regiona povodom pripreme plana i koordinacije aktivnosti na sprečavanju svih posljedica snježnog nevremena koje je pogodilo region, naročito mogućih poplava.

Domaćin sastanka bio je predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, a učestvovali su predsjednici vlada Mirko Cvetković, Crne Gore Igor Lukšić, Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i izaslanik predsjednika Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Na sastanku je usvojeno šest zaključaka kojima se, pored ostalog, daje “puna podrška ministarstvima, nadležnim institucijama i elektroprivredama u smislu koordinacije svih aktivnosti u cilju prevencije od eventualnih poplava”.

Učesnici sastanka su saglasni da je potrebno odmah imenovati predstavnike vlada, na nivou resornih ministarstava, koji će koordinisati sve dogovorene aktivnosti.

Dogovoreno je da u toku ove godine bude održana ministarska konferencija na kojoj će biti usaglašeni i potpisani protokoli o saradnji u uslovima elementarnih nepogoda, shodno inicijativi Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Evropu, kao okviru koji definiše saradnju u takvim uslovima.

U zaključcima se navodi i da je potrebno analizirati kompatibilnost sistema za odbranu od poplava i usaglasiti način za njihovu rekonstrukciju i izgradnju.

Ocijenjeno je da za sada nema opasnosti od poplava u regionu jer su vodostaji rijeka niski.

Džombić: Još nema tačnih podataka o šteti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da je sasvim sigurno da je privreda pretrpjela štetu usljed nedavnih obilnih snježnih padavina, ali da još nema tačnih podataka o tome kolike su te štete.

“Očekujem da šteta koja je nastala neće biti velika. Još nismo dobili informacije od resornih ministarstava, ali se oni prikupljaju sa terena i vjerovatno ćemo ih vrlo brzo imati, te razmatrati mogućnosti i načine kako da se štete saniraju”, rekao je Džombić novinarima u Banjaluci nakon sastanka premijera iz zemalja na kojem je razgovarano o koordinisanju aktivnosti na sprečavanju mogućih poplava, kao posljedice snježnog nevremena na Balkanu.

On je podsjetio da su snježne padavine bile tolike da su bile blokirane kompletne opštine, zaustavljena komunikacija na magistralnim i regionalnim putevima, a teretni saobraćaj zaustavljen.

Nikšić: Tačan podatak u roku od 60 dana

Predsjednik Vlade Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić rekao je da bi tačan podatak o štetama nastalim usljed vremenskih nepogoda u ovom entitetu trebalo da bude poznat u roku od 60 dana od kada je prekinuto vanredno stanje u FBiH.

“Neminovno da su štete nastale samim tim što je proizvodnja stajala i što ljudi nisu mogli doći na posao, a da ne govorimo kolike su štete nastale zbog toga što firme nisu izvršile svoje ugovore”, rekao je Nikšić.

On je naglasio da će se kantonalne vlade truditi da nadoknade i namire te štete, te da postoji inicijative privrednih komora da se u nekim od industrijskih grana koje su bile najviše pogođene omogući odgođeno plaćanje.

Cvetković: Pozitivna politička poruka

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković smatra pozitivnim održavanje današnjeg sastanka u Banjaluci, jer on šalje jednu pozitivnu političku poruku sa ovih prostora.

On je ocijenio i da su doneseni zaključci jako dobri, jer afirmišu potrebu da se zajednički radi, sarađuje i upućuju na solidarnost.

“Moje je zadovoljstvo što sam lično učestvovao u davanju jedne takve poruke”, rekao je Cvetković novinarima u Banjaluci nakon sastanka premijera iz zemalja regiona na kojem je razgovarano o koordinisanju aktivnosti na sprečavanju mogućih poplava kao posljedice snježnog nevremena na Balkanu.

On je naglasio da je sa zadovoljstvom primio poziv da prisustvuje današnjem sastanku u Banjaluci prvenstveno što je on na visokom nivou i što šalje poruku koja se tiče ne samo snijega i otapanje, već ima i političku poruku.

Ostojić: Interes Hrvatske da zemlje u regionu ispune evropske standarde

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da je interes njegove države da zemlje u regionu ispune evropske standarde, te da na evropskom putu mogu očekivati potpunu podršku Hrvatske.

“Hrvatska je spremna da, zahvaljujući iskustvu koje je stekla, pomogne zemljama u regionu na evropskom putu, koji nije jednostavan“, rekao je Ostojić danas novinarima u Banjaluci.

On je izrazio uvjerenje da će zemlje regiona pomagati jedne drugima, ne samo kada su u pitanju elementarne nepogode, nesreće i katastrofe, već i u drugim iskustvima.

Ostojić, koji je u ime Vlade Hrvatske prisustvovao današnjem sastanku u Banjaluci, podsjetio je da će Hrvatska 1. jula 2013. godine postati punopravna članica EU.

On je izrazio zadovoljstvo što je sastanak organizovan o temi regionalne saradnje u oblasti upravljanja vanrednim situacijama.

 

Beta/Informer.ba