BiH Udarno Vijesti

Banjaluka: Svaki treći testirani nije otac djeteta

Otkako je prije 14 mjeseci otvorena DNK laboratorija pri Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci bilo je 63 zahtjeva za utvrđivanje očinstva a u 19 slučajeva utvrđeno da osoba za koju se pretpostavlja nije biološki otac djeteta.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” DNK analitičar u laboratoriji Zavoda za sudsku medicinu u Banjaluci Zoran Obradović.

”Podaci na svjetskom nivou pokazuju da kada bi se redom vršilo provjeravanje očinstva oko 25 odsto slučajeva bi imali negativan rezultat. Majke obično znaju ko je otac njihovog djeteta, ali imao sam jedan slučaj kada djevojka ni sama nije bila sigurna ko je od dvojice muškaraca sa kojima je imala odnose otac djeteta’‘ – kazao je Obradović.

Prema njegovim riječima, u banjalučkoj DNK laboratoriji očinstvo se utvrđuje privatnim zahtjevom i sudskim postupkom koji može biti parnični i krivični.

”Imali smo 17 slučajeva po sudskom rješenju a ostalih 46 je bili su privatni zahtjevi. U regionu i u svijetu jako je popularan anonimni način primanja uzoraka putem pošte, što je jako komforno za očeve. Kod nas se to još uvijek ne primjenjuje ali razmatramo mogućnosti da uvedemo i takvu opciju’‘ – istakao je Obradović.

Kako on navodi pri DNK analizi kao uzorak se može uzeti bilo koje tkivo, dlaka, krv, koža… ali najgalantniji metod, pogotovo za djecu jer je bezbolan, je da se uzme bris sa obrazne sluzokože.

”Očinstvo se može utvrditi uzimanjem uzorka od majke djeteta i potencijalnog oca, što je i najpouzdanija analiza, ali imali smo slučaj i indirektnog utvrđivanja očinstva uzorcima od dede, jer je otac djeteta poginuo u ratu’‘ – naglasio je Obradović.

Prema njegovim riječima suočavao se sa različitim reakcijama pri saopštavanju rezultata.

”Dešavalo se da muškarci godinama pokušavaju da dobiju dijete sa suprugom, i da se liječe od steriliteta, a ljubavnica im ostane u drugom stanju i ustanovi se da je dijete zaista njihovo. Neki se obraduju, neki ne mogu da prihvate činjenicu pa mi donose nalaze o neplodnosti od urologa i slično’‘ – priča Obradović.

Dodao je da neki čak provjeravaju rezultate iz drugih laboratorija.

”Neki od najgorih slučajeva bili su utvrđivanje očinstva u krivičnom postupku za polnu obljubu nemoćne osobe, gdje je stric otac djeteta mentalno zaostale nećakinje. Još jedan slučaj incesta gdje je brat bio optužen za obljubu sestre, ali je analiza pokazala da on nije otac njenog djeteta” – rekao je Obradović.

On je istakao da je utvrđivanje očinstva moguće i dok je beba još u stomaku majke, tačnije pred kraj prvog tromjesečja trudnoće, ali takvih slučajeva u banjalučkoj laboratoriji još nisu imali.

”Na nalaz se čeka od tri do pet dana, a cijena DNK analize je 250 KM po uzorku odnosno po osobi’‘ – dodao je Obradović.

Sudski postupak

”Što se tiče sudskog postupka, Sud izdaje rješenje da se obavi DNK analiza. Ukoliko se tuženi ne pojavi dva ili tri puta sudija može donijeti presudu da je ta osoba otac djeteta. Na tuženom je da se dalje žali i dokazuje da nije. Samo u slučajevima krivičnog postupka sud može putem policije prisiliti tuženog da dođe na DNK analizu” – kazao je Obradović za Glas Srpske.

 

Informer.ba