BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Bankarski stručnjaci u BiH: Neminovno povećanje kamatnih stopa?

Usporavanje evropskih ekonomija, smanjenje privrednih aktivnosti, poskupljenje kapitala, previranja u eurozoni, kao i domaća politička dešavanja neki su od događaja koji će uticati na bankarski sektor u BiH u narednom periodu, a prve će se na udaru naći kamatne stope.

Bankarski stručnjaci u BiH uvjereni su da će u narednom periodu sigurno doći do povećanja kamatnih stopa, a razlog za to vide i u pogoršanju kamatnog rejtinga BiH.

Događaji koji su se dešavali posljednjih mjeseci idu u prilog tome da nema govora da se kamatne stope snize, naprotiv, ne treba nas previše iznenaditi ako narednih mjeseci dođe do povećanja kamatnih stopa u BiH“, rekao je za Oslobođenje sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

Prema riječima direktora “Šparkakase banke” Sanela Kusturice, kamatne stope na postojeće kredite u otplati neće biti podignute.

Međutim, kada su u pitanju novi plasmani, izvjesno je da će dotok kapitala u banke u BiH biti otežan i skuplji. Naime, banke u Evropi se sada moraju boriti za vlastitu poziciju na matičnim tržištima, a zbog najnovijeg sniženja kreditnog rejtinga BiH, njihova spremnost da upućuju kapital u BiH će biti još manja“, objasnio je Kusturica.

Realno očekivanje da kamatne stope na kredite rastu Kusturica je obrazložio i političkom i ekonomskom nestabilnošću BiH, što utiče na rizike poslovanja koje banke moraju snositi.

 

Srna/Informer.ba