Ekonomija Vijesti

Bankrotirao American Airlines

American Airlines i njegova matična kompanija AMR Corp proglasili su bankrot u pokušaju smanjenja troškova i rješavanja pitanja problema ogromnog duga, nastalog u proteklim godinama zbog visokih cijena goriva i problema sa radnicima.

Treća po veličini američka kompanija u sferi vazdušnog prometa u utorak je objavila da je izvršni direktor Gerard Arpey dao ostavku i da će ga zamijeniti predsednik kompanije Thomas V. Horton.

AMR Corp je nastavila sa gubitkom novca u vrijeme kada su druge američke kompanije ovog profila postale profitabilne u protekle dvije godine.

Horton je rekao da je odbor direktora jednoglasno zatražio sudsku zaštitu dok je proces bankrota u toku.

Iz American Airlinesa su objavili da će nastaviti normalno da rade dok traje reorganizacija u bankrotu. Ova kompanija je istakla da će nastaviti sa letovima, te da će poštovati rezervacije karata i mjesta.

Kompanija je navela da su je pravila u vezi sa ugovorima zaposlenih primorala da isplati najmanje 600 miliona dolara više od ostalih avio kompanija.

American Airlines je do 2008. godine bio najveća aviokompanija na svijetu, ali je tada pao iza Uniteda i Delte nakon što su ove kompanije kupovale manje slične korporacije.

Osnovan je 1930. godine spajanjem više od 80 manjih firmi. Sada ima blizu 78.000 zaposlenih, a njegove usluge dnevno koristi 240.000 putnika.

 

Srna/Informer.ba