Svijet Udarno Vijesti

Barack Obama: Duboko sam zabrinut zbog turbulencija u eurozoni

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u srijedu tokom boravka u Australiji “duboku zabrinutost” zbog turbulencija u eurozoni.

Duboko sam zabrinut i bio sam duboko zabrinut. Mislim da ću biti duboko zabrinut i sutra i sljedeće sedmice“, izjavio je predsjednik u Canberri. Evropske sile moraju “podržati evropski projekt“, dodao je on na konferenciji za štampu.

Dok ne uvedemo konkretan plan i strukturu koje šalju jasnu poruku tržištima o Evropi, koja odlučno podržava euro i radi što mora raditi, i dalje ćemo biti svjedoci turbulencijama koje smo dosad doživljavali“, izjavio je američki predsjednik.

Priznao je da njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy imaju realnu volju da izvuku Evropu iz krize, ali je ocijenio da Evropa pati od komplicirane strukture.

Evropska zajednica u širokom smislu riječi mora podržati evropski projekt“, kazao je on. “Imamo integrirano svjetsko gospodarstvo i ono što se događa u Evropi imat će utjecaj na sve nas“, dodao je on.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Obama i australska premijerka Julia Gillard objavili su da će SAD pojačati vojnu prisutnost u azijsko-pacifičkom području tako što će 2012. oko 2500 američkih marinaca biti stacionirano u Darwinu.

Američke postrojbe u Darwinu, oko 800 kilometara od Indonezije, bit će u mogućnosti brzo reagirati na humanitarne ili sigurnosne krize u regiji. “Mojim posjetom želim jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države pojačavaju svoj angažman u regiji“, rekao je američki predsjednik.

Neke azijske države mogle bi pozdraviti ovaj potez Washingtona kao protutežu sve jačem širenju utjecaja Kine u regiji i kao znak da se SAD neće povući iz pacifičkog područja uprkos rastućim teškoćama pri finansiranju američkih vojnih snaga.

Nadamo se da će bilateralna saradnja (Australije i SAD) biti korisna miru, stabilnosti i razvoju azijsko-pacifičke regije“, rekao je nakon objave vijesti iz Canberre glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

 

Fena/Informer.ba