Izdvojeno Svijet Vijesti

Barack Obama: Ja sam šovinist

Američki predsjednik Barack Obama upotrijebio je novu etiketu kako bi sebe opisao u kampanji za ponovni izbor u Bijelu kuću, nazivajući se “šovinistom”.

Ja sam šovinist, rekao je Obama pred oko 450 pristaša, od kojih je svako platio najmanje 1.000 dolara za ulaznicu na prijem u hotelu Bellevue, u Everettu u saveznoj državi Washington.

Želim da Amerika ima najbolje stvari. Ne želim ići u Kinu i vidjeti da su njihovi aerodromi bolji od naših, ili ići u Evropu i vidjeti da su njihove željeznice brže od naših, rekao je Obama, saopštila je TV mreža ABC News.

Za finansiranje tih “najboljih stvari”, Obama je kazao da će nastaviti tražiti od najbogatijih Amerikanaca, posebno od milionaša i milijardera, da “plate svoj pošteni udio”.

Kako bismo svi mi uspjeli, moramo međusobno ulagati u uspjeh drugih, objasnio je.

Obama je to izjavio u petak, na osmom i završenom skupu prikupljanja donacija u okviru trodnevne turneje po Zapadnoj obali, na kojoj je prikupio osam miliona dolara za kampanju 2012.

Samo u petak prikupljeno je 1,6 miliona dolara.

Ovi izbori neće biti tako seksi kao oni 2008. Moja kosa je više sijeda. Dobio sam malo ogrebotina i modrica, iako još mogu pjevati, rekao je Obama, aludirajući na trenutak kada je zapjevao pjesmu Al Greena na novembarskom skupu donatora u Harlemu.

Ali moram vam reći, ulozi su puno veći nego 2008. i morat ćemo napornije raditi nego zadnji put, rekao je on.

Obamina kampanja izvijestila je u petak Saveznu izbornu komisiju da je u januaru prikupila 11,8 miliona dolara, otprilike jednu trećinu donacija koje je prijavila u istome mjesecu prije četiri godine.

 

Srna/Informer.ba