Izdvojeno Svijet Vijesti

Barack Obama: SAD neće oklijevati da upotrijebe silu u zaustavljanju Irana

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da SAD neće oklijevati da upotrijebe silu da zaustave Iran u razvoju nuklearnog naoružanja, ali je dodao da diplomatija još može da uspije.

Obraćajući se uticajnoj proizraelskoj lobističkoj grupi Obama je upozorio protiv “olakog razgovora o ratu” u sporu sa Teheranom.

“Iranske vođa treba da znaju da ja provodim politiku sprečavanja Irana da pribavi nuklearno oružje”, rekao je Obama na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog odbora za javna pitanja.

On je podsjetio da je u više navrata rekao da neće oklijevati da upotrijebi silu ako to bude neophodno da odbrani SAD i njihove interese.

Međutim, Iran je izolovan i postoji mogućnost “da diplomatija, uz određeni pritisak, postigne uspjeh”.

“Već sada se previše neozbiljno i olako govori o ratu”, dodao je Obama, ističući da su takvi komentari išli na ruku samo iranskoj vladi za povećanje cijena nafte, kojom finansiraju svoj nuklearni program.

SAD i njihovi saveznici vjeruju da Iran razvija nuklearno oružje, što Teheran demantuje.

Izraelski predsjednik Shimon Peres rekao je ranije da je “Iran opasan za svijet”.

On je dodao da je Iran “zao, okrutan i moralno korumpiran režim” koji želi da kontroliše Bliski istok.

“Iran je centar, sponzor i finansijer svjetskog terorizma. Iran predstavlja prijetnju cijelom svijetu”, rekao je Peres.

LIBERMAN: IZRAEL ĆE SAM ODLUČITI O IRANU

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman izjavio je da pritisak SAD-a neće uticati na stav Izraela kako da se nosi sa prijetnjom koju predstavlja razvoj iranskog nuklearnog programa.

Liberman, vođa nacionalistčke partije “Izrael naš dom” (Izrael bejtenu), je to rekao uoči današnjeg ključnog sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i američkog predsjednika Baraka Obame u Bijeloj kući. U fokusu razgovora dvojice lidera bit će, kako se očekuje, Iran jer obje zemlje vjeruju da Teheran razvija nuklearno oružje ali se ne slažu kako se treba suprostaviti toj prijetnji.

Za razliku od SAD-a, koje ne isključuju prijetnju sile ali smatraju da novim sankcijama protiv Irana treba dati vremena da djeluju, Izrael je nedavno signalizirao da će vojna akcija možda biti potrebna da se Iranci zaustave.

Obama je rekao prošle nedjelje da ne blefira o napadu na Iran u slučaju da pravi nuklearno oružje ali je istovremeno upozorio Izrael da bi prevremeni udar nanio više štete nego koristi, podsjeća AP.

Upitan da prokomentariše Obaminu izjavu, Liberman je za izraelski radio kazao da Izrael ništa ne diktira SAD.

“Definitivno je važno da se diskutuje o pitanju u odgovarajućim forumima i donesu odluke tiho i odgovorno. Svo to brbljanje nikom ne pomaže”, rekao je Liberman.

Odgovarajući na pitanje šta bi Netanijahu trebalo da kaže Obami da Izrael ne bi bio ostavljen da se sam bavi iranskom prijetnjom, Liberman je rekao da dvije strane treba da razmjene mišljenja ali da na kraju Izrael treba da djeluje u svom sopstvenom interesu.

“Predsjedniku Obami sigurno nije potreban naš savjet. Mi smo nezavisna, suverena zemlja i na kraju krajeva država Izrael će donijeti najispravnije odluke onako kako ih shvata”, kazao je Liberman.

Izrael smatra da bi Iran naoružan atomskim oružjem bio prijetnja za egzistenciju jevrejske države jer podržava militante organizacije, palestinski Hamas i libanski Hezbolah i iranski predsjednik je više puta pozvao na uništenje Izraela.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program u mirnodopske svrhe.

Mnogi analitičari vjeruju da bi izraelski napad izazvao širi sukob u regionu, da bi Iranci napali američke snage u Zalivu i da bi svjetska ekonomija pretrpjela štetu zbog naglog porasta cijene nafte.

Također je nejasno koliko bi štete vojni udar mogao da nanese razvoju iranskog programa jer su mnoga postrojenja duboko pod zemljem. Procjenjuje se da bi ga unazadio za nekoliko godina, a neki izraelski zvaničnici smatraju da je i to dovoljno i da se nikada ne zna šta bi se desilo poslije toga, prenosi Tanjug.

Međutim, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi Izraelcima mnogo više odgovarala zajednička vojna akcija sa SAD. Osamdeset jedan posto Izraelaca protivi se unilatelarnom udaru, a dvije trećine bi podržalo udar u saradnji sa SAD.

 

Agencije/Informer.ba