Izdvojeno Svijet Vijesti

Barack Obama: Sirijski diktator će pasti

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da je samo pitanje vremena kada će sirijski predsjednik Bashar al-Assad otići s vlasti, ali je dodao kako bi bilo pogrešno misliti da Sjedinjene Države mogu izvesti jednostranu akciju u toj zemlji.

“Taj će diktator pasti”, rekao je Obama, dodavši da je samo pitanje kada će Assad biti prisiljen napustiti vlast. Međutim, usprotivio se pozivu senatora Johna McCaina, njegova protukandidata na izborima 2008. godine, da se poduzmu američki zračni napadi na Assadove snage.

Obama je rekao kako je pogrešno misliti da postoji jednostavno rješenje jednogodišnje krize u Siriji ili da SAD u toj zemlji može djelovati jednostrano. Do njegove izjave došlo je pošto su zapadne sile u utorak izrazile gnjev zbog ponašanja sirijskoga predsjednika Assada koji je spriječio dopremu humanitarne pomoći u opustošenu četvrt Homsa te su ga optužile za kršenje ljudskih prava, kao primjer navevši slike na kojima se vidi mučenje žrtava u gradskoj bolnici.

Obama je također na pres-konferenciji u Bijeloj kući najavio da SAD neće u Afganistanu ostati duže nego što je potrebno.

“Predsjednik Hamid Karzai razumije da smo zainteresirani za strateško partnerstvo s afganistanskim narodom i vladom. Ali nismo zainteresirani za ostanak u Afganistanu dulje nego što je potrebno da osiguramo da Al-Kaida više nije operativna u zemlji”, rekao je on, prenijela je Hina.

Dodao je i kako ga situacija s paljenjem Kur’ana u američkoj bazi i revoltu koji je poslije izbio “zabrinjava” i da se radi o naznaci “da nam je vrijeme za tranziciju”. Izrazio je uvjerenost da će plan o povlačenju većine međunarodnih snaga iz Afganistana do kraja 2014. godine biti ostvaren.

Američki predsjednik optužio je i svoje potencijalne republikanske protukandidate na predsjedničkim izborima da “udaraju u bubnjeve rata”.

Neki od tih ljudi, kazao je Obama, puno pričaju, a nemaju nikakvih odgovornosti.

“Ako žele rat, onda neka to javno kažu. I neka kažu američkom narodu zašto bi išli u rat i neka objasne kakve bi bile posljedice. Rat nije igra. Ne možete biti ležerni oko toga”, kazao je Obama, odgovarajući na kritike Mitta Romneyja i ostalih kandidata za republikansku nominaciju da je “mlitav” u odnosu prema Iranu.

Naglasio je da Sjedinjene Države neće dopustiti da Iran proizvede nuklearno oružje, ali je i zatražio smireniji pristup problemu teheranskog nuklearnog programa. Po njegovim riječima, najava pregovora šest strana s Iranom nudi priliku da se kriza ublaži diplomacijom.

 

Fena/Informer.ba