Intervju Vijesti

Barašin: Ugrožena mi je bezbjednost, prijete mi i prate me

Žestoki napadi na mene u pojedinim federalnim medijima su pokušaji da neko pritiskom upravlja mojim postupcima, ali mnogo važniji je odgovor na pitanje ko me posljednjih godinu i po prati, kako i na koji način, ko me fotografiše, po čijem zadatku i za čiji račun”, rekao je Barašin u intervjuu za “Glas srpske”. i dodao da je pod velikim pritiskom da podnese ostavku.

” Kad dođe vrijeme reći ću sve. Sada sam veoma uznemiren kao čovjek. Pritisak na mene vrše da bi se bavio sobom, a ne svojim poslom” – kaže Barašin.

Konačno je najavljeno potpisivanje sporazuma sa Tužilaštvom Srbije o saradnji, na koji BiH nije godinama dala pristanak. Šta taj sporazum podrazumijeva?

“Sporazum koji će biti potpisan znači jedan ogroman pomak naprijed. Do sada su se pojavljivali ogromni problemi sa dupliranjem predmeta i sa paralelnim istragama. Svi mi u regionu treba da shvatimo da istina mora da dođe na površinu, da se iznesu činjenice i dokazi i da se procesuiraju svi oni koji su činili ratne zločine. Bez obzira na to koje je ko nacionalnosti, takav mora da odgovara. Više neće biti dupliranja istraga, jer će postojati sporazum, ne samo ovaj, nego i dogovor pred međunarodnim predstavnicima koji su bili i prisutni kad je pregovarano na koji način će se okončati predmeti koji su sporni”.

Znači li to da će samo jednom od tužilaštava dvije zemlje biti dodijeljen recimo “predmet Dobrovoljačka” u kojem sada istragu vode oba tužilaštva?

Tačno. “Predmet Dobrovoljačka” i sve što je u vezi sa njim trebalo bi da se ustupi Tužilaštvu BiH. Opsežna istraga je u toku, rade je četiri tužioca. Međunarodni tužilac koji je u tom predmetu Džud Romano radi aktivno na njemu maksimalno. Nije tačno da on napušta Tužilaštvo. Mislimo da ćemo uspjeti u zakazanom roku da donesemo konačnu tužilačku odluku u tom predmetu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije do sada je više napredovalo u istrazi i podizanju optužnica u tom predmetu nego Vi?

“Nije. Ne mogu da ulazim u to šta kolege rade, ali mislim da smo mi u poodmakloj fazi u odnosu na njih, iako nemamo uvid šta oni rade niti oni imaju uvid šta radimo mi”.

A šta je sa istragama u predmetima “Atif Dudaković”, “Sefer Halilović”, “Hercegovina”?

“Sve su to aktivni predmeti i istrage će biti okončane, po mojoj procjeni i po onom kako me tužioci i rukovodilac posebnog odjeljenja izvještava, u ovoj godini”.

Šta je sa “predmetom Tuzlanska kolona” u kojem je istragu obustavio bivši rukovodilac posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen?

“Poslije donošenja naredbe o obustavi istrage u tom predmetu Kancelarija glavnog tužioca razmatra sve prigovore koji su uloženi na tu naredbu o obustavi istrage. O tome treba da se donese odluka. Prigovora ima više, i od oštećenih i od podnosilaca prijave, a svakom ko je oštećen dozvoljeno je da podnese prigovor”.

Šta je sa istragom o ratnima zločinima u srpskim selima oko Srebrenice od 1992. go 1995. godine u kojima je pobijeno preko 3.500 Srba?

“Na tom predmetu aktivno se radi. Na “predmetu Bratunac” radi međunarodni tužilac i istraga je u visokoj fazi. Otvoreno je još dosta istraga koje su sada u radu. Mi zbog neophodne tajnosti ništa o tome za sada nećemo objavljivati”.

Pominje se i skoro podizanje optužnice protiv velike zločinačke organizacije koja je djelovala u cijelom regionu i da će to biti iznenađenje. Možete li konkretno reći o čemu je riječ?

“To je grupa Zijada Turkovića. Radi se nacrt optužnice, prikupljaju se još određeni dokazi, to rade tužioci posebnog odjeljenja i istražni tim, u kojem sam i ja kao glavni tužilac. Optužnica će biti podignuta u prvoj polovini juna”.

Šta se desilo pa su iznenada počeli žestoko da vas napadaju u političkom magazinu FTV-a “60 minuta”?

Moj stav je da svako treba da radi svoj posao. Samo posao treba raditi na korektan način i da ne budeš instrument nijedne politike niti bilo čiji eksponent. Doći će vrijeme da se i to razjasni, jer i ja, ali i novinar ako počinimo krivična djela treba da odgovaramo. Kao tužilac u svojoj metodologiji rada imam slobodu kontakata i sa pripadnicima kriminalnih grupa i tu nema ništa sporno. Ali jasno je da ovim napadima neko u stvari želi da me disciplinuje i upravlja mojim postupcima. Mnogo važniji je odgovor na pitanje ko glavnog tužioca posljednjih godinu i po prati, kako i na koji način, ko ga fotografiše, po čijem zadatku i za čiji račun. Imam ogromno ljudsko i profesionalno iskustvo, ali ovakvi napadi i podmetanja su nedopustivi. Ovo je veliki pritisak da bih podnio ostavku. Kad dođe vrijeme reći ću o svemu tome, ali sad sam zbog svega uznemiren kao čovjek. Ovo je pritisak da bih se bavio sobom, a ne svojim poslom. Bez obzira na sve ovo Tužilaštvo BiH je stabilna tužilačka organizacija spremna da se suprotstavi svim vidovima kriminala za koje je nadležno”.

Da li je tačno da je pozadina tih pritiska i to što niste imenovali Dijanu Kajmaković za zamjenika tužioca koja je bliska Bakiru Izetbegoviću i SDA?

“Moj mandat još traje. Kad istekne i kad bude raspisan konkurs svako ko ispunjava uslove ima pravo da se prijavi. Napominjem da u reformi pravosuđa u budućnosti mora da dođe do izmjena Zakona o tužilaštvu. I da glavni tužilac, da li on bio tužilac BiH, okružni, kantonalni, bira sebi saradnike. I mnogi tužioci moraju da od sebe odagnaju razne politike i političke krugove kojima pripadaju”.

Da li ste meta Lagumdžijinih medija postali zbog afere “reket SDP-a”?

“Ne bih se bavio ovim poslom da ne istražujem i ne utvrđujem odakle dolaze pritisci. Neću u ovom trenutku ništa reći, ali kad budem potpuno siguran, reći ću javno o čemu se radi. Osjećam pritiske sa više strana, jer ima više kandidata za novog glavnog tužioca. Pitanje je da li sam uopšte bezbjedan, jer imam informacije i upozorenja da se čuvam. Ovo je sinhronizovana akcija negativnih struja, jer je Tužilaštvo otvorilo mnoge stvari. Meni mandat na čelu Tužilaštva traje još tri i po godine i neću biti ničija kolateralna šteta i dozvoliti montaže”.

Pod tim mislite na informacije u federalnim medijima o vašoj navodnoj umiješanosti u afere “trgovina oružjem” i “prisluškivanje”, povezivanje sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem i deblokadom njegovog računa u BBI banci?

“Da, i na to. To je sve u vezi sa predmetom “prisluškivanje”. Taj predmet se radi i biće brzo okončan. Ali ovih dana ti mediji su iznosili tvrdnje da su iz mog kabineta Željku Kopanji otišli svi brojevi koji su prisluškivani. Ja ne želim da branim sebe, ali Tužilaštvo kojim rukovodim moram da branim. Sve što je u toj instituciji i u mom kabinetu nema teorije ni šanse da je otišlo bilo gdje. Kad dođe vrijeme progovoriću o mnogim negativnostima. Deblokadu računa Slobodana Tešića u BBI banci nije izvršilo tužilaštvo, nego sud”.

Zbog čega sve to i kome to najviše odgovara?

“Doći će se do istine o tome. Na ovome neću stati. Ići ću dalje i dok sam tužilac, ali i kad više to ne budem. Saznaću ko mi je montirao određene stvari. To se mora saznati, jer Tužilaštvo ne može da radi pod takvim pritiscima”.

Optužuju vas čak i za poznanstvo sa Željkom Kopanjom.

“Kopanja mi je komšija, poznanik i drag čovjek i uvijek ću se sastati s njim. A ako ikada učini bilo kakvo krivično djelo, normalno da će biti procesuiran, kao i svi drugi”.

 

Informer.ba