Politika Udarno Vijesti

Barašinov slučaj je samo ispolitiziran, a takvih kao on ima i u privredi i u prosvjeti…

Ako Disciplinska komisija VSTV BiH u konačnici ustanovi da je glavni tužitelj Milorad Barašin svojim ponašanjem naškodio ugledu Tužiteljstva BiH, negativne posljedice po bh. pravosuđe biće velike.

Ako Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u konačnici ustanovi da je glavni tužitelj Milorad Barašin svojim ponašanjem naškodio ugledu Tužiteljstva BiH, te doveo u pitanje kredibilitet i nepristrasnost ove institucije, posljedice bi mogle biti izrazito negativne po bh. pravosuđe, ocjenjuju pravni eksperti.

Neki od njih, poput advokata Josipa Muselimovića, smatraju da bi ovaj slučaj mogao dovesti do destabiliziranja cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH te da je šteta već učinjena i samim pokretanjem disciplinskog postupka, odnosno privremenom suspenzijom Milorada Barašina sa dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Za predsjednika Foruma građana Tuzla Vehida Šehića suspenzija Barašina je “veoma osjetljivo pitanje”.

“Ovdje se radi o osobi koja obavlja jednu od najznačajnijih funkcija u državi i ako takva osoba sebi dozvoli prikrivanje određenih činjenica, makar iza njih ne stajalo ništa negativno, onda je to apsolutno odsustvo odgovornosti”, kaže Šehić.

Tužitelji moraju voditi računa s kim se sastaju

Šehić je u svojoj profesionalnoj karijeri bio i sudija i tužitelj. Kaže da je vodio računa o tome s kim se može sastati, čuvajući pri tome lični i dignitet institucija u kojima je radio.

“Tužitelji sebi ne bi smjeli dozvoliti da se sastaju sa osobama za koje postoji osnovana sumnja da su nešto protuzakonito počinili ili da se bave određenim djelatnostima koje mogu doći pod udar zakona“, kaže Šehić.

Disciplinski postupak protiv Barašina vodi se zbog njegovih susreta sa Slobodanom Tešićem i Draganom Kapetinom koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem oružja. Barašin je negirao da je do susreta došlo, ali je Federalna televizija objavila video snimke koji potvrđuju navode komisije VSTV-a. Barašinovi branitelji, među kojima i advokat Vlado Adamović, tvrde da odluka o suspenziji nije potkrijepljena dokazima.

Privremeno udaljavanje Barašina sa dužnosti glavnog bh. tužitelja mediji dovode u vezu sa istragama o korupcijskim aferama koje terete visoke zvaničnike u BiH. Radi se o izgradnji administrativnog centra Vlade RS-a i slučaju “Reket”, koji su u međuvremenu prebačeni sa državnih na niže pravosudne instance (slučaj administrativnog centra Vlade RS-a djelimično je prebačen u Specijalno tužiteljstvo u Banjoj Luci).

“Politizacija je u BiH stil života”

Zbog angažmana u državnom Tužiteljstvu i navodnog neprocesuiranja ratnih zločina koji su počinjeni nad Srbima u BiH, Milorad Barašin je bio česta meta napada i političkih pritisaka iz Republike Srpske. Pozivajući se na neimenovane izvore, mediji u tom entitetu naveli su da je i visoki predstavnik Valentin Inzko tražio od Barašina da se povuče sa dužnosti glavnog tužitelja te da je uticao i na zvaničnike VSTV-a, što je šef OHR-a nedavno demantirao.

Profesor na Banjalučkom univerzitetu Miodrag Živanović ističe da su različiti komentari o suspenziji Barašina “čista politizacija” zbog koje pravosuđe u BiH i ne može biti nezavisno. “Ako je samo jedan čovjek u sistemu pravosuđa problem, onda je naše pravosuđe odlično. Imali smo i moguće je da ćemo imati još Barašina u privredi, prosvjeti i drugim oblastima, ali zbog politizacije koja je u BiH stil života, nikad ništa nećemo riješiti”, kaže Živanović.

 

DW/Informer.ba