Intervju Vijesti

Bariša Čolak: Postoji pritisak na BiH zbog Divjaka

Francuski intelektualci su vršili pritisak na bh. pravosuđe u vezi s Jovanom Divjakom, bivšim generalom Armije RBiH, koji u Austriji čeka odluku o izručenju Srbiji zbog predmeta “Dobrovoljačka ulica” iz 1992. godine, rekao je Bariša Čolak, ministar pravde BiH.

On je istakao da nije dobro kada neko pokušava mimo institucija i propisa isposlovati neku sudsku odluku, te je dodao da je sud jedino mjesto na kojem Divjak i svi drugi mogu dokazati svoju nevinost.

Podsjećamo, francusko udruženje “Confrontations Europe” je u petak u Beču održalo okrugli sto na kojem se založilo za oslobađanje Divjaka od optužbi iz Beograda za ratne zločine, a rečeno je da zvanična Francuska, kao i pojedini austrijski zvaničnici Divjaka smatraju herojem, a ne ratnim zločincem. Na ovom skupu je učestvovao i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Austrije, kao i Loren Mono, šef Službe za odnose s javnošću francuske ambasade u Beču. Sam Divjak nam je rekao da očekuje da njegov slučaj bude riješen u narednih nekoliko dana.

Čolak je istakao da su im poznate ove tvrdnje jer su se ti ljudi sa zahjevom da BiH odustane od zahtjeva za isporučenje Divjaka kroz bh. medije obratili pismom Ministarstvu.

“Svjedoci ste i sami da i Vladin i nevladin sektor na određen način pokušava na taj predmet djelovati, što se može okarakterisati pritiskom, i to nije dobro”, rekao je on.

Ministar je demantovao tvrdnje iznesene na okruglom stolu da su postojali pregovori između ministarstava pravde BiH i Srbije da se slučaj “Divjak” politički riješi, te da je Austrija zbog toga čekala sa donošenjem odluke o isporučenju Srbiji.

Kao ministar vam odgovorno tvrdim da takvih pregovora nema. Moguće je da tužiteljstva surađuju na tome jer postoji sporazum između BiH i Srbije u kojem postoji dovoljno prostora da ovaj slučaj, kao i drugi takvi slučajevi, bude riješen na korektan način, da se ne vode paralelno postupci u dvije države“, rekao je Čolak.

I u Ministarstvu pravde Srbije su nam rekli da ne znaju ništa o navodnim pregovorima između BiH i Srbije u slučaju “Divjak“.

Iako smo uputili dopis Ministarstvu spoljnih poslova Austrije s pitanjem šta je njihov zvaničnik radio na ovom skupu i da li su izneseni stavovi i zvanični stavovi Austrije, u ponedjeljak nismo dobili odgovor.

Loren Mono nam je u telefonskom razgovoru rekla da je na tom skupu bila privatno, a ne u ime Ambasade. Na naše pitanje zašto je onda predstavljena kao službenik Ambasade, a ne privatna osoba, zamolila je da joj damo malo vremena da nam pismeno pošalje odgovore, koje očekujemo narednih dana. Pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba