Politika Vijesti

Bašić: Sramotno kako se slabo reagovalo na događaje u RS-u

Sramotno je kako se slabo reagiralo na događaje u vezi obilježavanja 20. godišnjice Republike Srpske, izjavio je danas na konferenciji za novinare Saveza za bolju budućnost BiH u Sarajevu poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić.

”Posebno je sramotno što od ljudi koji itekako vole da se busaju svojim patriotizmom nije bilo nekih reakcija’‘, ocijenio je on.

Bašića, pritom, posebno brine stav međunarodne zajednice.

”Zar ta međunarodna zajednica ne zna šta se dešavalo 9. januara 1992. godine? Zar ta međunarodna zajednica nije svjesna da je to bio početak realizacije čuvenih Načertanija, preko Memoranduma SANU?”, istaknuo je on.

Bašić navodi da je tada počeo fizički obračun sa narodom koji je trebalo da nestane i tada je trebalo da se prošire i konačno utvrde granice velike Srbije.

Kao poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i član Admistrativne komisije, kazao je da je stav SBBBiH da bude konstruktivna opozicija, što je svojim dosadašnjim radom i pokazao.

Najavio je da se SBBBiH u svom opozicionom djelovanju neće služiti niskim udarcima, ali će vrebati greške vladajuće koalicije, te argumentirano ukazivati na sve što ne valja i što ne poboljšava stanje u zemlji.

Kada su u pitanju revizorski izvještaji o radu državnih organa koji su se našli pred Administrativnom komisijom, Bašić kaže da će u svim slučajevima gdje postoje tragovi bilo kakvog oblika nezakonitog djelovanja, tražiti da nadležni organi, počevši od sudstva, tužilaštva i organa gonjenja, upotrijebe sve zakonske ovlasti i kazne krivce. Naglasio je da ovo nije stav samo opozicionih članova Administrativne komisije.

”Čvrsto stojimo na stanovištu da se svaki revizorski izvještaj mora prihvatiti i tražimo da za sve anomalije, organi koji se time bave krenu na svoj posao. Mi ćemo na tome istrajati’‘, poručio je Bašić.

 

Fena/Informer.ba