BiH Udarno Vijesti

Batko je htio da siluje i ženu i mene, spasio nas je Srbin komšija

U nastavku suđenja za zločine počinjene 1992. godine na Grbavici, Vracama i Kovačićima, bračni par Pašić je svjedočio kako je optuženi Veselin Vlahović zvani Batko najprije odveo njihove komšije iz zgrade, a potom i njih prisiljavao da napuste stan.

Svjedok Malik Pašić, koji je sa suprugom živio na Kovačićima, prvi put je vidio optuženog kada je došao po porodicu Delalić.

“S prozora sam vidio Batka kako sjedi u golfu, i s njim su sjeli porodica Delalić i njihov sin, nakon čega su otišli”, kazao je svjedok i dodao da su mu Delalići kasnije pričali da ih je optuženi maltretirao i prijetio im da će im ubiti sina ako mu ne daju novac.

Svjedok je rekao kako su svaki dan odvodili jednu po jednu porodicu iz ulaza, a da je on ostao među posljednjima.

Sredinom septembra 1992. godine, kako je naveo, u njihov stan su došli optuženi i još tri vojnika, i rekli im da do sutra trebaju napustiti stan jer im “treba za Batkovu mamu”.

“Moja žena išla je u policiju, ali oni su joj rekli da nam ne mogu pomoći”, kazao je svjedok i dodao da je optuženi sutradan njegovoj ženi uperio pištolj u glavu zbog toga što je išla u policiju.

Prema kazivanju svjedoka, spasio ih je komšija srpske nacionalnosti koji je zaprijetio Vlahoviću.

“Batko je rekao komšiji da će sutra doći i silovati i mene i ženu, a onda je naš komšija kazao kako će nas on braniti zajedno s Vojskom Republike Srpske s Jevrejskog groblja”, rekao je svjedok, nakon čega se Batko i njegova pratnja više nisu pojavljivali.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, zlostavljanja, silovanja, nestanke i pljačku civila Bošnjaka i Hrvata 1992. na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

Svjedokinja Esma Pašić izjavila je da je s prozora vidjela kako porodica Delalić odlazi u golfu, te da im je njen suprug pomagao da utovare stvari u auto.

Ona je takođr potvrdila kako je Batko s drugim vojnicima dolazio u njihov stan i prislanjao joj pištolj na glavu.

“Naš komšija je došao i objašnjavao se s Batkom da skloni pištolj s moje glave, a Batko mu je rekao da će nas mrak pojesti”, kazala je ona.

Porodica Pašić napustila je Kovačiće 30. septembra 1992. godine.

Nastavak suđenja je 4. aprila.

 

BIRN/Informer.ba