Svijet Vijesti

BBC traži oslobađanje uhapšenog kolege

Novinari britanske medijske kuće BBC održali su u bdenje u Londonu sa zahtjevom za oslobađanje njihovog kolege Urunboja Usmonova (59), koji je tokom prošle sedmice uhapšen u Tadžikistanu.

Tadžikistanske vlasti optužuju Usmonova za udruživanje sa zabranjenom islamističkom organizacijom “Hizbut Tahrir“.

BBC navodi da su optužbe protiv novinara neosnovane.

Početkom sedmice njegovoj porodici dozvoljeno je da ga vidi prvi put od hapšenja 13. juna. Porodica je sa uhapšenim novinarom provela sat vremena i izrazili su zabrinutost zbog njegovog zdravlja, jer boluje od dijabetesa i ima slabo srce.

Usmonova supruga Malohat Abduazimova rekla je da je jedva poznala muža, jer je poprilično izgubio na težini.

Veoma je slab i jedva hoda. Primjetila sam da je jedva podigao ruku da se pozdravi sa bratom“, rekla je ona.

Novinari sa tadžikistanske internet-stranice “Pres” dobili su dozvolu za intervju sa Usmonovim, ali su u njihovom članku potvrđene optužbe koje novinara povezuju sa islamistima.

BBC je u saopštenju osudio članak i stao u odbranu prava novinara da intervjuišu ljude svih ubjeđenja i zaštite povjerljivost izvora.

Usmonov je rekao da se sreo sa članovima “Hizbut Tahrira” u okviru izvještavanja o ovoj organizaciji, koja je aktivna širom centralne Azije.

Organizacija “Komitet za zaštitu novinara” osudio je hapšenje kao pokušaj cenzurisanja izvještavanja o osjetljivim političkim i vjerskim pitanjima.

 

Srna/Informer.ba

Tags