Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Bebu stavila u plastičnu vreću za smeće i sakrila pod kauč

Policija u Prijedoru pokrenula je istragu protiv Dragane Grbić (46), zbog sumnje da je poslije poroda ubila svoje žensko novorođenče tako što ga je stavila u plastičnu vreću za smeće i sakrila ispod kauča u dnevnom boravku stana u kojem se porodila, piše ‘Dnevni avaz’.

Izvršen pretres

Klupko užasne priče počelo se odmotavati u ponedjeljak, nakon što je Grbić oko 21 sat zbog obilnog postporođajnog krvarenja primljena na Odjel ginekologije Opšte bolnice u Prijedoru.Dan kasnije, pritisnuta dokazima, policajcima, koje su pozvali zaposleni na Ginekologiji, priznala je da se porodila sama u svom stanu. Nakon ovog priznanja policija i istražitelji su u prisustvu patologa pretresli Draganin stan i ispod kauča u plastičnoj kesi zajedno s posteljicom i pupčanikom pronašli mrtvo novorođenče teško 4.100 grama i dugačko 53 centimetra.

Po nalogu Tužilaštva urađena je i obdukcija u bolnici „Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru. Nikolina Balaban, patolog ove zdravstvene ustanove, potvrdila nam je da je uzrok smrti iskrvarenje u kombinaciji s gušenjem.- Porođaj je obavljen u neadekvatnim uslovima u kući. Nije urađeno podvezivanje pupčanika. Dijete nije zbrinuto ni nahranjeno. Stavljeno je u plastičnu vreću u kojoj nije bilo kiseonika i iskrvarilo je kroz pupčanu vrpcu – rekla je Balaban i dodala da se 46-godišnjakinja porodila u ponedjeljak u periodu od 12 do 15 sati.

Nezvanično saznajemo da Dragana Grbić ima trojicu sinova starosti od 22 do 25 godina. Njena uža porodica, kako smo jučer saznali u neformalnom razgovoru, navodno nije znala da je ona trudna. Veliki stomak pripisivali su debljini. Dragana se također često žalila i na bolove u mokraćnim kanalima. Ipak, Milena Radovančević, bliska komšinica ove porodice i rodica Milenka Radovančevića koji je, kako tvrdi, s Draganom bio u višegodišnjoj vezi, kaže da je primijetila Draganin velik stomak.

Stiskala stomak

– Taj dan kad se porodila mi smo pili kafu pred zgradom. Vraćala se s posla i prošla pored nas, stiskajući donji dio stomaka. Govorila je da je bole mokraćni kanali. Otišla je u sobu i nije je dugo bilo. Kasnije, te večeri odvezena je u Hitnu pomoć. Čula sam da je uz nju u Hitnoj bio i moj sinovac Milenko i još jedan njegov prijatelj – ispričala nam je Milena Radovančević i dodala da nije samo ona primijetila Draganinu trudnoću već i ostali iz komšiluka. U policiji navode da je u toku dokumentiranje i dokazivanje krivičnog djela ubistvo djeteta pri porođaju. O slučaju je obaviješteno i nadležno tužilaštvo iz Banje Luke kojem će biti dostavljen izvještaj protiv Dragane Grbić.

Milenko nije znao

U telefonskom razgovoru Milenko Radovančević (47), koji, navodno, iz prvog braka ima tri kćerke, negirao je da je znao za Draganinu trudnoću.- Bila je krupna, sumnjao sam, ali ništa nije htjela reći. Stalno je, kad sam je pitao, govorila da nije. Taj dan kad joj je pozlilo nisam ni bio tu, radio sam. Tek kasnije sam čuo da joj je loše i da su je njena snaha i moj prijatelj odvezli u Hitnu pomoć. Otišao sam tamo, bila je blijeda kao krpa. Svi, izgleda, bolje znaju od mene šta se desilo. To je žalosno. Nije mi jasno zašto je to krila – rekao nam je Milenko, koji je bio prilično iznerviran novinarskim pitanjima.

Dnevniavaz.ba/Informer.ba