Politika Udarno Vijesti

Bećirović: Graditi atmosferu međusobnog uvažavanja i tolerancije

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović ocijenio je da su među stanovništvom BiH “još svakodnevne pojave raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i huškanja jednih protiv drugih, što je pogodno tlo za razvoj i narastanje fašističke ideologije i njeno provođenjeu praksi”.

“Nažalost, nismo dovoljno dobro baštinili tekovine ustanka i uspješne borbe u Drugom svjetskom ratu, zbog čega njegovo okončanje nije predstavljalo i kraj ratovanja na ovim prostorima. Nakon još jednog rata i 1995. godine među stanovništvom BiH još imamo svakodnevne pojave raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i huškanja jednih naroda protiv drugih, što je u današnjim uslovima pogodno tlo za razvoj i narastanje fašističke ideologije i njeno provođenje u praksi“, naveo je on povodom 27. jula – Dana ustanka protiv fašizma.

Bećirović ističe u čestitki da se jedino u atmosferi međusobnog uvažavanja i toleracije može graditi bolja sadašnjost i budućnost BiH.

On je naveo da vrijednosti koje simbolizuje ovaj datum i danas imaju veliko značenje, jer podsjećaju na opštenarodni, izvorni pokret svih naroda i narodnosti BiH, koji su zajedno prije 70 godina ustali protiv najvećeg zla 20. vijeka, rekavši “ne” fašizmu, okupaciji i izdaji.

U BiH danas se obilježava 70 godina od podizanja ustanka protiv fašizma u BiH u Drugom svjetskom ratu.

 

Srna/Informer.ba