Izdvojeno Politika Vijesti

Bećirović kritikovao predsjednicu Narodne skupštine Srbije

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je pismo predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Slavici Đukić-Dejanović u kojem je, i formalno, kao novi predsjedavajući tog doma, obnovio poziv za posjetu Parlamentarnoj skupštini BiH.

Bećirović u pismu podsjeća da je 24. februara 2009. delegacija Parlamentarne skupštine BiH imala razgovore u Narodnoj skupštini Republike Srbije, te da je tada dogovoreno da se radi održanja kontinuiteta i unapređenja saradnje, organizira uzvratna posjeta Parlamentarnoj skupštini BiH u glavnom gradu Sarajevu.

„S nelagodom konstatiram da u proteklih dvadeset i osam mjeseci niste našli mogućnost da posjetite Parlamentarnu skupštinu BiH, iako ste u više navrata posjetili samo skupštinu jednog od entiteta Bosne i Hercegovine.

Smatram korisnim istaći da je princip uvažavanja državnih institucija, što podrazumijeva i istinsku opredijeljenost za podršku suvereniteta i teritorijalnog integriteta, bitan uvjet za razvoj dobrosusjedskih odnosa, što bi bilo i potvrđeno Vašom posjetom najvišem zakonodavnom organu BiH“, navodi se u Bećirovićevom pismu.

To bi, dodaje se, ujedno bio i podstrek razvoju međudržavne parlamentarne saradnje čije mogućnosti nisu dovoljno iskorištene.

Koristim se prilikom da izrazim zadovoljstvo zbog našeg susreta na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi 15. juna u Bečićima.

Očekujem da će Narodna skupština Republike Srbije dati puni i značajan doprinos jačanju dobrosusjedskih odnosa na osnovu pune ravnopravnosti i nastavku međuparlamentarne saradnje koja bi doprinijela formiranju parlamentarnog tijela zemalja članica“, navodi se u Bećirovićevom pismu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

Fena/Informer.ba