BiH Izdvojeno Vijesti

Bećirović pisao predsjedniku švedskog parlamenta zbog filma o Srebrenici

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović u pismu predsjedniku švedskog parlamenta Peru Vesterbergu izrazio je zaprepaštenje činjenicom da je Švedska državna televizija /SVT/ emitovala dokumentarni film u kojem se, kako tvrdi, negiraju međunarodno utvrđene činjenice u BiH za vrijeme ratnih dešavanja.

U pismu Bećirović ističe da je uznemiren neistinama iznesenim o ratnim dešavanjima u BiH u dokumentarnom filmu, kao i najavom novih priloga na STV-u koji minimiziraju genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH.

Bećirović je podsjetio i na činjenicu da je Evropski parlamenta 15. januara 2010. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici.

Norveški dokumentarni film ”Srebrenica – izdani grad”, koji je prikazan na norveškoj i švedskoj televiziji, biće emitovan i na danskoj televiziji, a izazvao je pritiske radikalnog dijela bošnjačko-muslimanske zajednice u toj zemlji na švedski Javni servis SVT.

Hakija Meholjić, jedan od protagonista filma “Srebrenica – izdani grad”, izjavio je da, iako film još nije gledao, stoji iza svake riječi koju je izgovorio tom i svakom drugom prilikom o temi izdaje Srebreničana.

Ovaj film izazvao je žestoka i negativna reagovanja bošnjačke dijaspore, ali i njenih diplomatskih političkih krugova, a najviše bure izazvale su riječi baš ovog Srebreničanina koji je, između ostalog, prenio sadržaj razgovora o sudbini Srebrenice koji je sa delegacijom iz tog grada imao Alije Izetbegovića.