Svijet Udarno Vijesti

Austrijanac planirao teroristički napad u Njemačkoj

Jedan od, ove nedjelje u Austriji, uhapšenih osumnjičen za bliskog terorističkim grupacijama, planirao je teroristički akt u Njemačkoj, tvrdi austrijska štampa.

U Beču uhapšeni 25-godišnji Austrijanac Tomas Al J, koji je prešao na islam, namjeravao je da pilotira avionom, punim putnika, u njemački Rajhstag u Berlinu.

Više mjeseci je ovaj austrijski taliban, na simulatoru leta, vježbao ovaj teroristički akt, po uzoru na napad na Svjetski trgovinski centar u New Yorku.
Ovaj član “Njemačkih mudžahedina” je sve već bio isplanirao do detalja, kako bi zadao težak udarac Njemačkoj, time što bi avion pun putnika pao na Rajhstag.

On je, putem kompjuterskog programa, vježbao rušenje aviona na Rajhstagu. Policija nije željela o tome da iznese detalje, ukazujući da je istraga u toku, i ukazujući da nije bio upisan u školi letenja.

Austrijska služba za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma osujetila je ovu akciju. Policija je uhapsila više lica na bečkom aerodromu Švehat za koje se sumnja da su krenuli u Afganistan u kamp za obuku terorista, što je zakonom zabranjeno u Austriji.

Lica osumnjičena za obuku u terorističkom kampu puštena su na slobodu, ali je Tomas Al J. ostao u pritvoru, kako zbog istrage o njegovim planovima napada na Rajhstag, tako i zbog optužbe da je prikupljao novac za terorističku organizaciju.

Tomas Al J., koji je regrutovao muslimane u Austriji za obuku u terorističkim kampovima, njegovao je kontakte sa visokim funkcionerima Al Qaide.

Ovaj slučaj pokazuje da je Austrija omiljena kao mjesto za povlačenja islamskih terorističkih ćelija.

 

Kurir/Informer.ba