Svijet Vijesti

Belgija: Ponovo blokada u formiranju vlade

Neprekidna belgijska politička kriza ponovo se danas produbila zbog blokade u pregovorima o formiranju vlade i iznenadnog saopštenja sadašnjeg vršioca dužnosti premijera Iva Leterma da najkasnije do kraja godine napušta ovu dužnost i prelazi na mjesto pomoćnika generalnog sekretara OECD-a u Parizu.

Belgijski kralj Albert II  hitno se danas vraća u Belgiju sa juga Francuske zbog novog zaoštravanja političke krize u zemlji koju od izbora prošlog juna vodi tehnička vlada.

Kralj bi trebalo tokom dana da stigne u Brisel ubrzo pošto je mandatar Elio di Rubo u saopštenju naveo da su potpuno blokirani pregovori o formiranju vlade.

Vlada u Belgiji nije formirana ni 458 dana od izbora 13. juna 2010. godine.

Uprkos svim preduzetim naporima i primijetnom napredovanju, mandatar ima obavezu da konstatuje duboku blokadu pregovora. Stav nekih remeti ravnotežu neophodnu za postizanje sporazuma“, naveo je Di Rupo u saopštenju.

Di Rupo, šef frankofonih socijalista, saopštio je da će popodne okupiti predstavnike osam stranaka sa francuskog i flamanskog govornog područja koji od sredine avgusta pregovaraju, u posljednjem pokušaju da se dođe do sporazuma.

On je u saopštenju pozvao sve stranke za pregovaračkim stolom da pokažu poslednji znak odgovornosti jer se radi o budućnosti zemlje.

Belgijski kralj, koji je šef države, tradicionalno igra ulogu medijatora između političkih stranaka, posebno u periodima krize.

On je 16. maja povjerio mandat za formiranje nove vlade Eliu Di Rupu, pa ukoliko se potvrdi da su pregovori propali, Di Rupo treba kralju da vrati povjereni mandat.

Saopštenje o blokadi pregovora stiglo je dan pošto je sadašnji vršilac dužnosti premijera Iv Leterm, čija vlada vodi tekuće poslove dok traju pregovori, objavio da najkasnije do kraja godine napušta svoju dužnost i prelazi na mjesto pomoćnika generalnog sekretara OECD-a /Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj/ u Parizu.

Letermov kabinet vodi zemlju u tehničkom svojstvu od aprila 2010. kada je on podnio ostavku.

Od tog datuma dvije velike zajednice Flamanci i frankofoni ne mogu da se dogovore o reformi države i formiranju nove vlade.

Prevremeni izbori, održani 13. juna 2010. samo su dodatno zakomplikovali ioako složene odnose u zemlji.

Među Flamancima je pobedila Nova flamanska alijansa (N-VA) koja se zalaže za nezavisnost Flandrije i ne odstupa od svojih zahtjva u pogledu reforme zemlje.

Srna/Informer.ba