Svijet Vijesti

Belgija: Produbljena kriza između dvije pokrajine

Belgija je u novom krugu političke krize, pošto je lider flamanske separatističke partije N-va, odbio prijedlog frankofonih socijalista o reformi države i tako udaljio mogućnost da se, više od godinu dana nakon izbora, oformi belgijska Vlada – javlja dopisnik Srne.

Lider frankofonskih socijalista, najjače partije u Valoniji, danas bi trebalo da izvijesti kralja Alberta II da nije uspio u pokušaju formiranja Vlade i kako se očekuje, razgovaraće o ostavci.

Prva reagovanja belgijskih političara i političkih komentatora, kako flamanskih tako i valonskih na odbijanje Barta de Vevera jeste da je politički jaz između dvije jezične zajednice i dvije pokrajine, Valonije i Flandrije, još dublji nego do sada i dovode u pitanje budućnost ove države.

Flamanac De Vever je rekao da je nakon analize shvatio da prijedlog frankofonskog mandatara Vlade nije dobra baza za pregovore. Pozicija lidera N-va jest da dubinske reforme države budu dogovorene prije formiranja Vlade. Za njih, predložene reforme nisu dovoljno duboke, ni u decentralizaciji države, a niti ekonomski.

Prijedlog socijalističkog lidera Elia di Rupa, kojeg je kralj Albert II odredio za mandatara, bio je dosad najveći iskorak frankofona iz Valonije prema zahtijevima Flamanaca. Di Rupov prijedlog, koji je podrazumijevao još veću samostalnost Flandrije nego dosad, prestanak novčanih transfera iz Flandrije u Valoniju, a ekonomski stezanje budžeta, dobio je opreznu podršku u cijelom političkom spektru, i valonskih i flamanskih partija. Ali, nijedna od flamanskih partija, iako bi to matematički bilo moguće, ne želi oformiti Vladu bez učestvovanja N-va, koji je bio pobjednička flamanska partija na izborima prije 13 mjeseci.

Nijedna belgijska partija još ne traži nove izbore, a argument je da bi novi izbori vjerovatno potvrdili postojeće stanje. Ali, mnogi kažu da je to jedini realni politički korak nakon ove krize. U tom slučaju, izbori bi se održali najesen.

 

Srna/Informer.ba