BiH Izdvojeno Vijesti

Belmina Ibrišević otputovala na liječenje u Njemačku

Tromjesečna beba Belmina Ibrišević otputovala je u srijedu navečer za njemački Stuttgart, izjavila je glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sabina Džaferbegović, prenosi agencija Anadolija (AA).

„Večeras u 19 sati i 50 minuta djevojčica Belmina Ibrišević, sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo odletjela je za Stuttgart”, kazala je ona. Prema riječima Džaferbegović, Belmina Ibrišević leti privatnim avionom kojeg je za ovu svrhu iznajmio Međunarodni aerodrom Sarajevo, koji u potpunosti snosi sve troškove puta za ovu bebu, njenu majku Fatimu i doktoricu. Belmina se nalazila na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u Stuttgartu bi joj trebalo biti urađeno presađivanje koštane srži.

Izmještanje male Belmine, ističe agencija Fena, na liječenje rezultat je angažmana zamjenice ministra civilnih poslova BiH Denise Sarajlić-Maglić i saradnje Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih poslova BiH te diplomatskih kanala.
Privremeno rješenje

Slučaj tromjesečne bebe Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je potrebno hitno liječenje u Njemačkoj radi presađivanja koštane srži, bio je povod za proteste građana koji su proteklih dana održani u Sarajevu, a kasnije nastavljeni ne samo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Neposredni povod za ovu reakciju građana bila je činjenica da Belmina nije mogla dobiti jedinstveni matični broj, a samim tim ni pasoš jer je u grupi djece koja su u BiH rođena nakon 12. februara ove godine. Odlukom Ustavnog suda BiH, stavljen je van snage zakon o JMBG, a u Parlamentarnoj skupštini predložene izmjene još nisu izvršene. U međuvremenu problem je riješen nakon što je Vijeće ministara donijelo privremenu odluku o matičnom broju. Belmina je dobila JMBG nakon toga i pasoš kako bi mogla otputovati u Njemačku.

Agencije/Agencije/Foto: Al Jazeera/informer.ba