Izdvojeno Region Vijesti

Beograd: Nastavak suđenja Jurišiću 4. oktobra

U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu završeno je prvo ročište ponovljenog suđenja Iliji Jurišiću, optuženom za zločin nad vojnicima JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine, kada su se povlačili iz tog grada.

U nastavku suđenja koje je zakazano za 4. oktobar, očekuje se saslušanje Meše Bajrića, nekadašnjeg komandanta kasarne u Tuzli Mileta Dubajića i komandanta Teritorijalne odbrane Tuzla Envera Delibegovića.

Jurišić je prvobitno bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je, nakon žalbi, presuda poništena. Ponovljeno suđenje počelo je danas, a Jurišić je rekao da nije počinio krivično delo i da nema nijedan razlog da bježi i da se skriva.

Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je novinarima po završetku današnjeg suđenja da ne želi da komentariše postupak koji je u toku, ali je izrazio zadovoljstvo što se Jurišić pojavio u sudu, ocijenivši da to predstavlja uvažavanje srpskih pravosudnih organa.

Suđenje je ponovljeno, pošto je u oktobru prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločinu u napadu na kolonu JNA 15. maja 1992. godine u Tuzli, te ga pustio da se brani sa slobode.

Jurišić je nakon ukidanja te presude pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, poslije hapšenja na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla” 11. maja 2007. godine, a novo sudsko vijeće treba da ponovo utvrdi činjenično stanje iz optužnice.

Ponovljeno suđenje odvija se pred potpuno novim sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Dragan Mirković.

Prema optužnici, Jurišić je kao visoki starješina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, po naredbi nadređenog oficira, bošnjačko-hrvatskim jedinicama naredio napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. mirno povlačila iz tog grada.

 

Srna/Informer.ba