Izdvojeno Region Vijesti

Beograd nudi azil Moameru Gadafiju?

Diplomate vodećih zemalja NATO garantovaće sigurnost Moameru el Gadafiju (59) i njegovoj porodici ako ode u izgnanstvo u Srbiju, koja se dobrovoljno ponudila da primi libijskog lidera, objavio je uticajni francuski nedeljnik „Le Canard enchaine“ pozivajući se na izvore iz vlade francuskog premijera Nicolas Sarkozyija.

“Dok francuski i britanski avioni pokušavaju da ga ubiju, diplomate mu obećavaju da će (Gadafi) sačuvati svoj život ako se povuče”, počinje članak francuskog nedeljnika.

Prema izvorima “Le Canard enchaine”, pregovori su počeli prije dvije nedelje, a kao alternativna utočišta pominju se Ujedinjeni Arapski Emirati ili “neka treća zemlja po njegovom (Gadafijevom) izboru”.

Klod Anželi (79), pisac članka i izvršni urednik “Le Canard enchainea”, rekao je za srbijanski “Blic” da je informacija potekla od njegovog izvora iz francuske vlade, ali da ne želi da otkriva ko je taj izvor.

”Ova vijest nije šala. Pregovori sa Gadafijem se vode, a libijski vođa dobio je ponudu od zvaničnog Beograda da utočište nađe u vašoj zemlji. Ne mogu da vam otkrijem ko mi je to rekao, ali možete da računate da je informacija pouzdana” – rekao je Anželi za “Blic”.

Vlada Srbije demantuje

U Vladi Srbije demantuju pisanje francuskog nedeljnika o mogućnosti da Gadafi dobije utočište. “Tvrdnja da je Srbija nudila utočište Gadafiju nema nikakve veze sa realnošću”, izjavio je juče za “Blic” Milivoje Mihajlović, šef kancelarije za saradnju sa medijima.

“Le Canard enchaine” je nedeljnik poznat po istraživačkim tekstovima, ali i po satiričnim, čija su meta često Nicolas Sarkozy i njegova supruga Carla Bruni.

Važi za ljevičarski i antirežimski časopis pred kojim drhti svaka francuska vlada jer su brojni politički skandali u ovoj zemlji u posljednjih 30 godina dospjeli u javnost upravo poslije tekstova u “Le Canard enchaine”. Izlazi u tiražu od oko 450.000 primjeraka i ne objavljuje oglase.

 

Informer.ba